Μελέτη για τον ενεργειακό και βιοκλιματικό σχεδιασμό : - Κρητικάκης, Βασίλης (2010)
Ο σχεδιασμός ενός κτιρίου αποτελεί τη δημιουργία ενός συστήματος που συνδέεται με το γύρω περιβάλλον και υπόκειται σε μια σειρά από επιδράσεις που σχετίζονται με τις εποχιακές και ημερήσιες αλλαγές των κλιματικών συνθηκών και τις ποικίλες απαιτήσεις των ενοίκων ως προς τον χρόνο και το χώρο. Στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών για το σχεδιασμό ενός πολιτιστικού κέντρου, με γνώμονα το ενεργειακό όφελος και τη βέλτιστη απόδοση, εφαρμόζοντας το βιοκλιματικό σχεδιασμό και ενσωματώνοντας συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα προαναφερθέντα θα είναι σύμφωνα με τη δεδομένη κατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής και τη νέα ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.