Distributed event recognition = - Ζουμπατιανός, Κωνσταντίνος (2010)
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η αναγνώριση συμβάντων σε κατανεμημένα περιβάλλοντα με στόχο την υποστήριξη των πρακτόρων που αναμιγνύονται σε αυτά για την ανίχνευση ευκαιριών εκκίνησης συνεργασίας με άλλους πράκτορες, είτε για τον εντοπισμό απειλών για τις κοινές τους δραστηριότητες. Η περίπτωση είναι αυτή κατά την οποία πράκτορες πρέπει να μοιράζονται τις πληροφορίες για την ανίχνευση γεγονότων (π.χ. δεν υπάρχει ούτε ένας πράκτορας που έχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ή οι πολιτικές της ομαδικής εργασία απαιτούν τη "γνώμη" ενός αριθμού μελών της ομάδας). Οι πράκτορες μπορούν να επικοινωνούν μέσω ασύρματης επικοινωνίας. Τα σενάρια για τη δοκιμή των γενικών αλγορίθμων που εφαρμόζονται είναι σχεδιασμένα για το πλαίσιο εργασίας πολυ-πρακτορικών συστημάτων Packet-World, όπου πράκτορες παρακολουθούν την αλληλεπίδραση των πρακτόρων και αναγνωρίζουν γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι η αναποτελεσματικότητα των πρακτόρων που απειλεί την αποστολή της ομάδας και κακόβουλοι πράκτορες που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο, διερευνώνται οι μέθοδοι της διανομής πληροφοριών μεταξύ των πρακτόρων, καθώς και μηχανισμοί φήμης και εμπιστοσύνης. Κάθε πράκτορας είναι ικανός να εκκινήσει την η δική του διαδικασία λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από διάφορες πηγές, μεταξύ άλλων τους δικούς του αισθητήρες και τις πληροφορίες που έλαβε από τους άλλους πράκτορες. Έμφαση δίνεται στην αβεβαιότητα των πληροφοριών, είτε λόγω ελαττωματικών αναγνώσεων ή λόγω των κακόβουλων συμπεριφορών με στόχο την παραπλάνηση του πολυ-πρακτορικού συστήματος. Για την περιγραφή της γνώσης που υπάρχει σε ένα τέτοιο σύστημα, η χρήση πιθανοτικής λογικής διερευνάται, ειδικότερα τα Markov Logic Δίκτυα (Markov Logic Networks) χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του κάθε πράκτορα. Κάθε παρατήρηση του οποίου συνοδεύεται από ένα βάρος που αντικατοπτρίζει την βεβαιότητα του αισθητήρα, ενώ κάθε πηγή πληροφόρησης (αισθητήρας) συνοδεύεται από ένα βάρος εμπιστοσύνης ως προς αυτόν. Ο συνδυασμός των δύο, μαζί με σύνολα κανόνων καθοδήγησης και αναγνώρισης γεγονότων υψηλότερου επιπέδου οδηγούν την επιλογή δράσης των πρακτόρων και των διαδικασιών σκέψης τους. Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται ένα γενικό πλαίσιο που υποστηρίζει την πιθανοτική συλλογιστική για πράκτορες χρησιμοποιώντας το σύστημα Alchemy και παρουσιάζονται διάφορα σενάρια.