Συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων γεωμετρικής βελτιστοποίησης μεταξύ δύο εμπορικών προγραμμάτων πεπερασμένων στοιχείων : - Μπάιλας, Κωνσταντίνος (2010)
Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί δεν επιδέχονται συνήθως αναλυτικές λύσεις. Οι διαθέσιμες αναλυτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση απλών προβλημάτων, αλλά είναι ανεπαρκείς όσον αφορά την ανάλυση περίπλοκων κατασκευών με σύνθετες καταπονήσεις. Για την ανάλυση περίπλοκων κατασκευών έχουν αναπτυχθεί προγράμματα, τα οποία βασίζονται στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, και απαλλάσσουν τον μελετητή/ερευνητή από τον κόπο των χρονοβόρων και αβέβαιων επιλύσεων σύνθετων προβλημάτων. Έτσι, εξασφαλίζονται πιο ακριβείς υπολογισμοί που επιτρέπουν την άμεση αξιολόγηση και βελτίωση των προϊόντων. Δύο από τα πιο δημοφιλή λογισμικά που χρησιμοποιούνται ευρέως για την ανάλυση κατασκευών είναι τα Pro-Engineer/Mechanica και ANSYS. Μία από τις βασικές χρήσεις των δύο αυτών λογισμικών είναι και η γεωμετρική βελτιστοποίηση προϊόντων και κατασκευών με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα στο χρήστη να αναζητήσει εύκολα και γρήγορα βέλτιστες λύσεις για μία κατασκευή θέτοντας παραμέτρους, περιορισμούς και στόχους, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και επίπονο να επιτευχθεί με αναλυτικό τρόπο.