Αναγνώριση σημαντικών χαρακτηριστικών αισθητικής και μέτρηση και αξιολόγηση τους σε δικτυακούς τόπους : - Ιστικοπούλου, Θεανώ (2008)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει τους παρακάτω στόχους: 1. Κριτική επισκόπηση της επιστημονικής (και όχι μόνο) βιβλιογραφίας και αναγνώριση σημαντικών χαρακτηριστικών αισθητικής για την σχεδίαση και αξιολόγηση δικτυακών τόπων. 2. Μέτρηση και αξιολόγηση των παραπάνω χαρακτηριστικών αισθητικής σε δικτυακούς τόπους μέσα από την διεξαγωγή πειραμάτων χρήσης με συμμετοχή μεγάλου αριθμού χρηστών. Η εργασία επιδιώκει να προσφέρει χρήσιμες εξηγήσεις της έννοιας της αισθητικής στο πλαίσιο της σχεδίασης δικτυακών τόπων και κατ'επέκταση να συμβάλει στη σχετική γνώση δείχνοντας την εφαρμογή μεθόδων και προσφέροντας οδηγίες (guidelines) στους σχεδιαστές δικτυακών τόπων (web developers/designers) και οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο για τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα η παρούσα διπλωματική εργασία προσπαθεί να δει την αισθητική και από τρεις οπτικές. Στο 1ο κεφάλαιο μελετάται η αισθητική ως φιλοσοφία της τέχνης μέσα από μια σύντομη ανασκόπηση ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος που προσεγγίστηκε η αισθητική από διάφορους φιλοσόφους και μελετητές μέσα στους αιώνες. Στο 2ο κεφάλαιο, γίνεται κριτική επισκόπηση του ζητήματος της σχεδίασης και αξιολόγησης της αισθητικής σε δικτυακούς τόπους η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση σημαντικών χαρακτηριστικών αισθητικής, κατανόηση μεθοδολογιών και στατιστικών προσεγγίσεων. Τα χαρακτηριστικά που αναγνωρίστηκαν από τα δύο παραπάνω κεφάλαια αξιολογούνται στο 3ο κεφάλαιο της εργασίας