Συγκριτική ανάλυση υπηρεσιών cloud computing : - Γλάβας, Ευστράτιος Κ. (2011)
Κάνοντας μία αναδρομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπήρξε αλματώδης και συνεχής, ενώ παράλληλα ξεχωρίζουν συγκεκριμένα ιστορικά σημεία και διακριτές χρονικές περίοδοι ανάπτυξης όπως: Από το 1960 μέχρι και περίπου το 1990 κυριαρχούσε η αρχιτεκτονική των Mainframe όπου μεγάλα υπολογιστικά συστήματα επιτελούσαν εξειδικευμένες λειτουργίες και ο προγραμματισμός τους ήταν κυρίως θέμα συνδεσμολογίας των μερών του συστήματος. Στα τέλη του 1980 αρχίζει και εμφανίζεται η νέα αρχιτεκτονική των υπολογιστών που είναι η αρχιτεκτονική Client - Server. Η αρχιτεκτονική αυτή βασίστηκε στην εμφάνιση των προσωπικών υπολογιστών και την ανάπτυξη των δικτύων υπολογιστών. Σε αυτή την περίοδο έχουμε τους Server οι οποίοι επιτελούν κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες και όλες τις υπόλοιπες τις επιτελούν οι προσωπικοί υπολογιστές με το λογισμικό που πλέον είναι εγκατεστημένο επάνω τους. Προς τις αρχές του 2000 αρχίζει και εμφανίζεται η τεχνολογία virtualization η οποία και επιτρέπει σε ένα φυσικό server να φιλοξενεί δύο ή παραπάνω εικονικούς server. Η τεχνολογία αυτή αποτέλεσε τον πρόδρομο της νέας αρχιτεκτονικής, του Cloud Computing. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το Cloud Computing είναι ότι η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς συγκεντρώνεται σε ορισμένα Data Center όπου και εκτελούνται οι εφαρμογές. Οι χρήστες μπορούν μέσω διαδικτύου να προσπελάσουν τα δεδομένα που φιλοξενούνται στο Data Center και να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές αυτές χωρίς να καταναλώσουν υπολογιστικούς πόρους στο μηχάνημά τους. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η εκτέλεση πολύπλοκων εφαρμογών από συσκευή χωρίς αυξημένους υπολογιστικούς πόρους όπως ένα κινητό τηλέφωνο. Η εργασία αυτή έχει σαν στόχο να προσφέρει μία βαθύτερη κατανόηση του τι είναι Cloud Computing, ποια τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν τεχνολογία του μέλλοντος, ποιοι οι υφιστάμενοι περιορισμοί που εμποδίζουν την ευρύτερη υιοθέτησή του από επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στη συνέχεια, ακολουθεί μία ανάλυση για τις μετρίσιμες παραμέτρους των παρόχων υπηρεσιών Cloud Computing καθώς και σύγκριση κάποιων γνωστών παρόχων. Εν συνεχεία αναφέρονται τα ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται αυτό το διάστημα αναφορικά με την λειτουργικότητα και την ασφάλεια του Cloud Computing τόσο από επιχειρήσεις όσο και από κρατικούς οργανισμούς. Η εργασία αυτή ολοκληρώνεται με αναφορά κάποιων περιπτώσεων επιχειρήσεων ή οργανισμών που επωφελήθηκαν από την χρήση της τεχνολογίας Cloud Computing.