Μοντέλα συμπεριφοράς χρηστών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης : - Γεράκης, Βασίλειος (2011)
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το YouTube και το Flickr συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες στο Internet. Οι χρήστες αυτών σχηματίζουν ένα κοινωνικό δίκτυο, το οποίο παρέχει τα μέσα για διαμοιρασμό, οργάνωση και εύρεση περιεχομένου και επαφών. Η δημοτικότητα αυτών των ηλεκτρονικών χώρων δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τη συμπεριφορά των χρηστών κατά τη διάρκεια σύνδεσής τους σε αυτούς. Ένας αριθμός μοντέλων συμπεριφοράς, που εξετάζουν τελικές εξαρτημένες μεταβλητές όπως πιστότητα, πρόθεση και συμπεριφορά έχουν εξεταστεί εμπειρικά στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Μία επισκόπηση αυτών καταδεικνύει τη πρόθεση συνέχισης χρήσης ως τη πιο συχνή τελική μεταβλητή στις σχετικές έρευνες. Οι έρευνες που εξετάζουν αυτή, παρόλο που έχουν βασιστεί κυρίως στο μοντέλο προσδοκίας-επιβεβαίωσης, παρουσιάζουν διαφορετικές οπτικές γωνίες για τη κατανόηση της πρόθεσης ενός χρήστη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η παρούσα έρευνα έχει τους ακόλουθους στόχους: (1) να δημιουργήσει ένα ενοποιημένο μοντέλο συμπεριφοράς χρηστών κοινωνικής δικτύωσης που θα εξετάζει τη πρόθεση συνέχισης χρήσης, (2) να εξετάσει τη προβλεπτική ικανότητα και δύναμη του μοντέλου στη πρόβλεψη της τελικής μεταβλητής, (3) να διερευνήσει τις επιδράσεις των εξωγενών στις ενδογενείς μεταβλητές, (4) να διερευνήσει τους ρόλους της εμπιστοσύνης, ασφάλειας και ιδιωτικότητας στο μοντέλο. Δεδομένα από Έλληνες χρήστες του Facebook συλλέχτηκαν (n = 288). Για την ανάλυσή τους χρησιμοποιή-σαμε μοντέλα δομικών εξισώσεων. Στην έρευνα υπάρχουν τρία στάδια ανάλυσης των δεδομένων. Αρχικά, ελέγξαμε το μοντέλο μέτρησης για το αρχικό ενοποιημένο μοντέλο. Στη συνέχεια προβήκαμε σε αναγκαστικές αλλαγές αυτού και η διαδικασία επαναλήφθηκε παρουσιάζοντας υψηλούς δείκτες αξιοπιστίας, εγκυρότητας και προσαρμογής των δεδομένων. Τέλος ελέγχθηκε το δομικό μοντέλο, για τις σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών, το οποίο παρουσίασε επίσης υψηλή προσαρμογή στα δεδομένα. Τα εμπειρικά αποτελέσματά μας δείξανε ότι: (1) δεν ήταν δυνατή η ενοποίηση ενός μοντέλου που θα μελετούσε τη πρόθεση συνέχισης χρήσης χωρίς να γίνουν τροποποιήσεις. Για παράδειγμα πολλές μεταβλητές παρουσίασαν μεγάλη ομοιότητα. (2) Η αντιλαμβανόμενη ευχαρίστηση ασκεί την ισχυρότερη επίδραση στη πρόθεση συνέχισης χρήσης με τη λύπη να ακολουθεί. (3) Στην αντιλαμβανόμενη ευχαρίστηση ασκεί επίδραση μόνο η επιβεβαίωση. (4) Στην επιβεβαίωση επιδρούν οι λύπη, το ταίριασμα με την αυτοεικόνα, η επιβεβαίωση προσδοκιών ψυχαγωγίας και διατήρησης offline σχέσεων και η εμπιστοσύνη. (5) Στην εμπιστοσύνη επιδρά το ταίριασμα με την αυτοεικόνα και η ασφάλεια. Αυτή η έρευνα έχει σημαντική συμβολή για ανθρώπους του μάρκετινγκ, ερευνητές, παρόχους υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, και άλλους φορείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν, για διάφορους λόγους, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.