Συγκριτική μελέτη πρωτοκόλλων συμφωνίας κλειδιού ομάδας με σταθερό πλήθος γύρων : - Μακρή, Ελευθερία (2011)
Η παρούσα Διπλωματική Μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μία συγκεντρωτική μελέτη των Πρωτοκόλλων Συμφωνίας Κλειδιού Ομάδας με σταθερό πλήθος γύρων. Μία συγκεντρωτική μελέτη, η οποία περιγράφει το σύνολο των Πρωτοκόλλων Συμφωνίας Κλειδιού Ομάδας με σταθερό πλήθος γύρων, που έχουν προταθεί στη βιβλιογραφία, δεν έχει παρατεθεί στο παρελθόν. Έτσι, ένας παράγοντας, ο οποίος συμβάλλει στο χαρακτηρισμό της εργασίας αυτής ως καινοτομική, είναι ότι αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συλλογής και ανάλυσης όλων των πρωτοκόλλων της προαναφερθείσας κατηγορίας. Επιπροσθέτως, η εκπόνηση της εργασίας αυτής περιλαμβάνει για το κάθε εξεταζόμενο Πρωτόκολλο Συμφωνίας Κλειδιού Ομάδας με σταθερό πλήθος γύρων, την πραγματοποίηση μετρήσεων, οι οποίες αφορούν στο υπολογιστικό, επικοινωνιακό και συνολικό ενργειακό κόστος, το οποίο επιφέρει η εκτέλεση του εκάστοτε πρωτοκόλλου. Πέραν των προαναφερθέντων συνιστωσών, οι οποίες αποτελούν το σημαντικότερο τμήμα των μετρήσεων, πραγματοποιούνται επίσης μετρήσεις σχετικές με ενέργειες και παραμέτρους των μελετηθέντων πρωτοκόλλων, οι οποίες αν και είναι θεωρητικά αμελητέου κόστους, επιβαρύνουν την εκτέλεση των πρωτοκόλλων. Η παράθεση του επικοινωνιακού, υπολογιστικού, αλλά και συνολικού ενεργειακού κόστους με χρήση κατάλληλων πινάκων και γραφημάτων, καθώς επίσης και με τρόπο πρόσφορο, ο οποίος επιτρέπει τη σύγκριση όλων αυτών των κοστών των πρωτοκόλλων, είναι κάτι το οποίο επίσης δεν έχει προταθεί στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, ιδιαίτερα σε τόσο μεγάλη έκταση, όσον αφορά στο πλήθος των περιγραφέντων πρωτοκόλλων. Συνεπώς, ακόμη έναν παράγοντα καινοτομίας της παρούσας εργασίας αποτελεί η απρατεθείσα συγκριτική μελέτη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα επιμελής κατηγοριοποίηση των Πρωτοκόλλων Συμφωνίας Κλειδιού Ομάδας, τα οποία παρουσιάζονται στην εργασία αυτή. Η κατηγοριοποίηση έγινε πρωτίστως σύμφωνα με το πλήθος των επικοινωνιακών γύρων του εκάστοτε πρωτοκόλλου, έπειτα σύμφωνα με το αν το μελετηθέν πρωτόκολλο παρέχει μηχανισμούς αυθεντικοποίησης ή όχι, εν συνεχεία σύμφωνα με το αν η εκτέλεση του πρωτοκόλλου απαιτεί κάποια συγκεκριμένη δομή του δικτύου επί του οποίου εφαρμόζεται (π.χ. ιεραρχική), ή αν απαιτείται η ύπαρξη κάποιου είδους Έμπιστης Τρίτης Οντότητας και τέλος τα πρωτόκολλα κατηγοριοποιήθηκαν επίσης σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού του κλειδιού συνόδου (σύμφωνα με το αν βασίζονται κυρίως σε συναρτήσεις κατακερματισμού ή στη χρήση ζευγισμών). Συνοψίζοντας, η παρούσα Διπλωματική Μεταπτυχιακή Εργασία αποτελεί μία συγκεντρωτική, αλλά και συγκριτική μελέτη των Πρωτοκόλλων Συμφωνίας Κλειδιού Ομάδας με σταθερό πλήθος γύρων, γεγονός το οποίο της προσδίδει κύρος και υψηλή επιστημονική αξία. Η μοναδικότητά της έγκειται στη μελέτη όλης της μέχρι τώρα προταθείσας επιστημονικής βιβλιογραφίας, αλλά και στην αναλυτική συγκριτική μελέτη, η οποία παρατίθεται στο ομώνυμο κεφάλαιο της εργασίας.