Computer - Internet forensics : - Μαραγγός, Νικόλαος (2011)
Η ενσωμάτωση του υπολογιστή και γενικότερα των συστημάτων πληροφορικής στις προσωπικές, εμπορικές, εκπαιδευτικές, κυβερνητικές και άλλες πλευρές της σύγχρονης ζωής έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση την παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητάς τους. Αναπόφευκτα ο υπολογιστής, εφόσον έχει την δυνατότητα να διεισδύσει παντού, λειτουργεί και ως εργαλείο για παράνομη δραστηριότητα. Τα ηλεκτρονικά αυτά εγκλήματα που διαπράττονται μέσω υπολογιστή αποτελούν είτε νέες μορφές εγκλημάτων ή εγκλήματα υπό την κλασσική έννοια που απλώς οι χρήστες τους τα εκτελούν με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο εντοπισμός, η σύλληψη και η δίωξη των εγκληματιών που εμπλέκονται σε ηλεκτρονικά εγκλήματα, απαιτεί διαφορετικές ενέργειες και διαδικασίες απ ότι τα «κλασσικά», εξωδικτυακά εγκλήματα. Η διαδικασία που ακολουθείται για την ανεύρεση των εγκληματιών ονομάζεται computer forensics και διερευνά τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα που άφησε ο εγκληματίας στο υπολογιστικό σύστημα, με σκοπό την ανεύρεση της ταυτότητάς του και την τεκμηρίωση των κατηγοριών εναντίον του. Η διαδικασία αυτή αποτελείται από τα στάδια της συλλογής δεδομένων, της προετοιμασίας εξαγωγής δεδομένων, της αναγνώρισης δεδομένων που ενδέχεται να αποτελούν ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία, την ανάλυση των συγκεκριμένων δεδομένων, την τεκμηρίωση της έρευνας και τέλος, την εξακρίβωση της γνησιότητας των ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων που εξήχθηκαν. Στην παρούσα εργασία αναλύεται το φάσμα των computer forensics τόσο από τεχνικής, όσο και από νομικής πλευράς. Στο τεχνικό μέρος δίνεται ο ορισμός των εννοιών της διαδικασίας, αναλύονται τα στάδιά της καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Επίσης, αναλύονται οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παρακώλυση του έργου των ερευνητών (computer anti-forensics). Στο νομικό μέρος γίνεται αναφορά στη ελληνική νομοθεσία, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και στη νομοθεσία των ΗΠΑ σε ότι αφορά τους νόμους που οφείλει να γνωρίζει ο ερευνητής computer forensics.