Εμπορική χρήση προσωπικών δεδομένων με έμφαση στο θέμα της μη ζητηθείσας επικοινωνίας και η αντιμετώπιση του απο τη νομοθεσία και την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων : - Μελινιώτης, Αντρέας (2011)
Η ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ειδικότερα τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει το σύνολο σχεδόν των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλάζοντας τη δομή της κοινωνίας. Η πληροφορία έχει αναδειχθεί σε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας. Τα προσωπικά δεδομένα και ειδικότερα η επεξεργασία τους έχουν αναχθεί σε κρίσιμο παράγοντα λήψης αποφάσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Όλες αυτές οι εξελίξεις εγείρουν με τρόπο επιτακτικό τα ζητήματα ρύθμισης της χρήσης των προσωπικών δεδομένων, τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις. Το διαδίκτυο παρέχει μία σειρά από εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του Ε-marketing. Η χρήση των προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς, εφόσον γίνεται μέσα σε κάποια πλαίσια δεν ενέχει κινδύνους για τους καταναλωτές. Οι κίνδυνοι δημιουργούνται όταν συλλέγονται παράνομα στοιχεία, ή περισσότερα από όσα απαιτούνται, ή όταν διαρρέουν σε τρίτους προσωπικά στοιχεία που τηρούνται σε κάποιο αρχείο. Η συνηθέστερη μορφή διαφήμισης στο διαδίκτυο είναι η άμεση διαφήμιση, η οποία πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο της ποσοστό μέσω της μη ζητηθείσας επικοινωνίας. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως απρόκλητη ή ανεπιθύμητη. Πάνω από το 80% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διακινούνται σήμερα αφορούν μη ζητηθείσα επικοινωνία. Είναι επιτακτική ανάγκη η νομοθεσία να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις ώστε να διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των ατόμων. Ταυτόχρονα η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφύγουν την διάθεση των προσωπικών τους δεδομένων σε άγνωστους ή την αποδοχή της επεξεργασίας τους εν αγνοία τους.