Μελέτη ασφάλειας κάρτας πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση : - Λουκαίτης, Βασίλειος Α. (2011)
Η εργασία αυτή εκπονήθηκε με σκοπό τη διεξοδική μελέτη των λεγόμενων έξυπνων καρτών ταυτότητας, με σαφώς εστιασμένη την προσοχή στην ευρωπαϊκή κάρτα πολίτη ως αντικειμένου έρευνας, ως προς τη χρήση, την ασφάλεια και την υπάρχουσα νομοθεσία που την πλαισιώνει. Ειδικότερα, έπειτα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή και αναφορά στην ιδιοσυστασία της έξυπνης κάρτας και της ωφέλειάς της, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον καθορισμό, τη χρήση και τις λειτουργίες της ευρωπαϊκής κάρτας πολίτη, στα πλαίσια συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Δημόσιας Διοίκησης και τις προσδοκίες των πολιτών, και με αδιάλειπτα στραμμένο το βλέμμα στην προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας. Εν συνεχεία, παρατίθεται το υπάρχον νομικό πλαίσιο γύρω απ την ευρωπαϊκή κάρτα πολίτη, όπως αυτό αποτυπώνεται τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική νομοθεσία. Την παρουσίαση των φυσικών και ηλεκτρικών χαρακτηριστικών της ευρωπαϊκής κάρτας πολίτη ακολουθεί η παράθεση των απαιτήσεων ασφάλειας, αναφορικώς προς την εκτύπωση, την προστασία ενάντια στην αντιγραφή, τις τεχνικές εξατομίκευσης και τον ποιοτικό έλεγχο, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τα λειτουργικά συστήματα και τις εταιρίες παραγωγής των καρτών. Προχωρώντας, ερευνώνται τα δεδομένα στο ολοκληρωμένο κύκλωμα της κάρτας πολίτη αναφορικά με το σύστημα αρχείων και τη δομή δεδομένων που ορίζει ο διεθνής οργανισμός ICAO και παρουσιάζονται εν συντομία ο τρόπος εγκαθίδρυσης αρχικής επικοινωνίας και οι βασικές εντολές της κάρτας. Αναδεικνύονται οι κύριες απειλές ιδιωτικότητας και παρουσιάζονται οι μηχανισμοί ασφάλειας των εν λόγω δεδομένων στο ολοκληρωμένο κύκλωμα της κάρτας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος: α) για την υποδομή δημοσίου κλειδιού (εν σχέσει με τη νομοθεσία αλλά και την πανευρωπαϊκή διαλειτουργικότητα) και το πως συμβάλλει στην παροχή ασφάλειας, β) για τους προτεινόμενους μηχανισμούς αυθεντικοποίησης δεδομένων και ελέγχου πρόσβασης, καθώς και τους χρησιμοποιούμενους αλγόριθμους. Οι ηλεκτρονικές υπογραφές αποτελούν τη λογική συνέχεια της έρευνας, καθώς μέσω αυτών καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση πλήθους συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση. Παρουσιάζεται το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, οι αλγόριθμοι και τύποι των ηλεκτρονικών υπογραφών, η νομική ισχύς τους, τα στοιχεία που περιλαμβάνει ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής και αναλύονται οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ασφαλούς διάταξης δημιουργίας υπογραφής (κάρτα πολίτη) και της εφαρμογής δημιουργίας υπογραφών (SCA) για την παραγωγή και επαλήθευση τους. Καταληκτικά, η εργασία καταπιάνεται με τη θέση της κάρτας πολίτη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, με τη συνοδευτική παράθεση συγκριτικών των χωρών-μελών με και χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα, για να κλείσει με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των μελετητών.