Metropolis - Lang, Fritz, 1890-1976; Lang, Fritz, 1890-1976; Abel, Alfred, 1879-1937; Fröhlich, Gustav; Helm, Brigitte, 1908-1996 ((ΣινεΣυλλογή), 1984)
Βρισκόμαστε στο έτος 2026. Βαθιά, μέσα στη Γη, η "Μητρόπολη", είναι η υπόγεια πόλη με τις μηχανές, τις οποίες χειρίζονται εργάτες που ζουν ακόμη πιο βαθιά. Όσο πιο βαθιά μέσα στο έδαφος βρίσκονται, τόσο πιο ψηλά από την "Μητρόπολη", υπάρχει το άλλο, το τελείως διαφορετικό στάδιο, χτισμένο για τους γιους των λίγων εκλεκτών. Η ηρωΐδα της ταινίας, η Μαρία, καλείται να ξυπνήσει την βασανισμένη εργατική τάξη από τον λήθαργο της υποδούλωσης και να την φέρει επιτέλους αντιμέτωπη με τους υπαίτιους αριστοκράτες.