Spartacus - Kubrick, Stanley; Douglas, Kirk, 1916-2020; Olivier, Laurence, 1907-1989; Simmons, Jean, 1929-2010; Laughton, Charles, 1899-1962; Ustinov, Peter; Curtis, Tony, 1925-2010 (Universal Studios, 1988)
Ένας εκπαιδευτής μονομάχων αγοράζει ένα σκλάβο από τη Θράκη, το Σπάρτακο που μεγάλωσε στα κάτεργα. Έχοντας μάθει να πολεμά στην αρένα, ο Σπάρτακος καλεί τους μονομάχους σε εξέγερση και πρωτοστατεί στην επανάσταση των σκλάβων που ταρακουνά συθέμελα την παρακμάζουσα Ρώμη.