Σπιναλόγκα - Κουρκουλάκου, Λίλα; Μακρής, Ορέστης; Σγουρίδου, Νίνα; Καμπανέλλης, Γιώργος, 1930-2010; Σπαρίδης, Γιάννης, 1898-1973; Κουρκουλάκος, Τζαννής ([χ.ό.], 1957)
Η ταινία εκτυλίσσεται στο νησί Σπιναλόγκα που βρίσκεται ανατολικά της Κρήτης, το οποίο από το 1903 έως το 1958 λειτούργησε ως χώρος αποκλεισμού ανθρώπων που έπασχαν από λέπρα. Η επιβεβλημένη απομονωση των κατοίκων-ασθενών δημιουργεί καθημερινές τριβές και εντάσεις που απασχολούν τόσο τις αρχές όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Ένα ζευγάρι γιατρών που αγωνίζεται για τη θεραπεία της λέπρας στο νησί πλήττεται τελικά από αυτήν - ο άνδρας υποκύπτει στην ασθένεια. Ωστόσο το νέο φάρμακο που στο μεταξύ έχει εφευρεθεί αποκαθιστά την υγεία του και ο ίδιος βοηθά στην ίαση και των υπολοίπων ασθενών.