Elizabeth - Kapur, Shekhar, 1945-; Blanchett, Cate, 1969-; Rush, Geoffrey, 1951-; Eccleston, Christopher; Fiennes, Joseph, 1970-; Attenborough, Richard (χ.ό., 1998)
Αγγλία, 16ος αιώνας. Κάτω από τη βασιλεία της φανατικής καθολικής Μαρίας της Α' η Αγγλία έχει μετατραπεί σε μία χώρα που παραπαίει ανάμεσα στην οικονομική και θρησκευτική αστάθεια, τον τρόμο και τις πολιτικές ίντριγκες. Λίγο πριν το θάνατάο της, η βασίλισσα Μαρία, καταστρώνει τα σχέδιά της για να εκμηδενίσει τους προτεστάντες. Σε λίγες μέρες η Μαρία πεθαίνει και η νεότερη αδελφή της, η Ελισάβετ, κληρονομεί το στέμμα μαζί με όλα τα προβλήματα της χώρας. Η επιστροφή από την εξορία του αγαπημένου της Ρόμπερτ είναι η μόνη ανακούφιση σε μία ιστρική περίοδο όπου οι εξωτερικοί εχροί καραδοκούν στα σύνορα και μέσα στο παλάτι οι αυλικοί καταστρώνουν, πίσω από την πλάτης της, το ένα σχέδιο μετά το άλλο για να την ρίξουν από το θρόνο. Μοναδική ελπίδα για τη χώρα είναι ένας γάμος με κάποιον Ευρωπαίο βασιλιά, όμως η καρδιά της Ελισάβετ είναι ακόμη δοσμένη στον Ρόμπερτ.