Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και επιτήρηση εργαζομένων : - Καρακολίδου, Ελένη (2011)
Η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων αποτελεί πλέον κρίσιμο ζήτημα. Όπως διαπιστώνεται από την ανάλυση του θέματος το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αρχικά στην πρώτη ενότητα γίνεται μια εισαγωγή του ζητήματος και στην δεύτερη αναλύονται οι κίνδυνοι που απορρέουν είτε από την παρακολούθηση είτε από την έλλειψη της. Στην τρίτη ενότητα αναλύονται τα επιχειρήματα του εργαζόμενου και του εργοδότη και παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα του ζητήματος καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εύστοχα και σημαντικά επιχειρήματα. Τα δύο σημαντικότερα επιχειρήματα είναι από την πλευρά του εργοδότη, η ιδιοκτησία των επικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων και από την πλευρά του εργαζόμενου το δικαίωμα για ιδιωτικότητα. Η ανάλυση του θέματος αυτού έχει σκοπό να επισημανθούν τα ζητήματα ασφαλείας που τίθενται από την εφαρμογή των τεχνολογιών ενίσχυσης της ιδιωτικότητας στο πληροφοριακό και επικοινωνιακό σύστημα της επιχείρησης καθώς και να αναλυθούν οι τεχνολογίες που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, αναλύονται διάφορες τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας που εφαρμόζονται για υπηρεσίες, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το λογισμικό στιγμιαίας μηνυματοδοσίας και την περιήγηση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, εκτός από την ανάλυση της ασφάλειας, οι τεχνολογίες αξιολογούνται και προς τη νομική συμμόρφωση και τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων. Οι τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητας από την αξιολόγηση προκύπτουν συμβατές με τις ανάγκες ασφάλειας της επιχείρησης και με το νομικό πλαίσιο αλλά παράλληλα θέτουν και περιορισμούς στην καταγραφή δεδομένων που είναι αναγκαία για την πρέπουσα διαχείριση της ασφάλειας της επιχείρησης. Επίσης, παρουσιάζεται το διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό νομικό πλαίσιο ώστε να γίνει αντιληπτή η ανάγκη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, να συγκριθούν τα νομικά πλαίσια διάφορων χωρών και να διαπιστωθούν οι βελτιώσεις που είναι αναγκαίες για καλύτερο έλεγχο και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Τέλος, δίνονται κάποιες προτάσεις για βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο και στον τομέα της ασφάλειας.