Ενίσχυση της μαθησιακής αποτελεσματικότητας μέσω στρατηγικών συνεργατικής μάθησης & χρήσης εικονικών κόσμων : - Ματανάς, Κωνσταντίνος (2017)
Σκοπός της εργασίας είναι να καταγράψει και να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον όπως το Second Life (SL), μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική πρακτική για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων συγκριτικά με την παραδοσιακή διδασκαλία. Η εργασία μελετά τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας, ως προς την εκπαιδευτική της χρήση και εξετάζει τη συνάφεια των σύγχρονων θεωριών μάθησης με το εικονικό περιβάλλον. Παρουσιάζεται η σχεδίαση και η υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού σεναρίου με χρήση περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας. Τέλος παρουσιάζεται μία μελέτη περίπτωσης με αντικείμενο την αξιολόγηση και παράλληλα την αξιοποίηση του SL από μαθητές Γυμνασίου για την ενίσχυση της συνεργατικής μάθησης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι τρισδιάστατοι εικονικοί κόσμοι, ως υποστηρικτικά εργαλεία μάθησης, δεν επιφέρουν σημαντικές διαφορές στο γνωστικό πεδίο σε σχέση με την παραδοσιακή διδασκαλία, ωστόσο παρουσιάζουν βελτιωμένα μαθησιακά αποτελέσματα, σε επίπεδο στάσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων.