Διερεύνηση εκπαιδευτικών αναγκών των διοικητικών υπαλλήλων των ΟΤΑ α' βαθμού του Νομού Κυκλάδων : - Φρέρη, Ευαγγελία (2019)
Οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι κοινωνικές πιέσεις, διαμορφώνουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καθίσταται, πλέον, επιτακτική η ανάγκη για απόκτηση νέων γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων. Οι δομολειτουργικές μεταβολές στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθιστούν την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα ζωτικό παράγοντα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης δημόσιας πολιτικής, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας, την αποτελεσματικότητα και την οικονομικότητα των προσφερόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών. Στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των διοικητικών υπαλλήλων των μεγάλων και μεσαίων νησιωτικών Δήμων του Νομού Κυκλάδων, όπως οι ίδιοι τις καθορίζουν. Οι 130 διοικητικοί υπάλληλοι που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονταν από τους Δήμους Άνδρου, Θήρας, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Σύρου-Ερμούπολης και Τήνου. Για τη διεξαγωγή της έρευνας επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος και το ερωτηματολόγιο αποτέλεσε το μεθοδολογικό εργαλείο συλλογής των δεδομένων. Η ανάλυση των ευρημάτων ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη επιμόρφωσης των διοικητικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα σε θέματα που διέπουν τη διοικητική τους δράση, όπως το θεσμικό πλαίσιο-νομοθεσία και τα θέματα οργάνωσης και διοίκησης. Συγχρόνως, μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, προκύπτει με σαφήνεια και η παραδοχή ότι οι ανάγκες αυτές μπορεί πράγματι να καλυφθούν μέσω της επιμόρφωσης. Η επιμόρφωση αναδείχθηκε ως καθοριστικός παράγοντας που συντελεί στην αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων, εφόσον οι λόγοι συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα φαίνεται να συνδέονται κυρίως με την αποτελεσματικότητα στην εργασία και με την επαγγελματική τους εξέλιξη. Η γεωγραφική απόσταση από τους φορείς υλοποίησης των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων αναδείχθηκε ως ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας, που λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη συμμετοχή τους σε αυτές. Επίσης, κατεγράφησαν συγκεκριμένα θεματικά αντικείμενα στα οποία οι υπάλληλοι επιθυμούν να επιμορφωθούν και διαπιστώθηκε ότι οι παράγοντες φύλο, ηλικία, έτη υπηρεσίας και εκπαιδευτικό επίπεδο δεν επηρεάζουν τις επιμορφωτικές τους ανάγκες. Τέλος, αναδείχθηκαν οι απόψεις των διοικητικών υπαλλήλων για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), η οποία θεωρείται σημαντική κυρίως λόγω της ευελιξίας του χρόνου και του χώρου παρακολούθησης που προσφέρει στους συμμετέχοντες, καθώς και των δυνατοτήτων πρόσβασης από απομακρυσμένες, δύσβατες και νησιωτικές περιοχές.