Σχεδίαση εκπαιδευτικού διαγωνισμού ρομποτικής : - Λειβαδίτης, Δημήτριος (2017)
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ομαδοσυνεργασίας και τη διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας, με τις βασικές αρχές της θεωρίας του κατασκευαστικού εποικοδομισμού που βρήκε εφαρμογή μέσα από τις εργασίες του Papert. Παράλληλα μια από τις τάσεις που προσδίδουν δυναμική στη μαθησιακή διαδικασία είναι η συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός διαγωνισμού ρομποτικής βάσει των αρχών της διδακτικής και της μάθησης. Αναλύεται το παιδαγωγικό πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και τα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές από την ενασχόληση του με αυτή και τη συμμετοχή σε ανάλογους διαγωνισμούς. Γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη εικόνα των διαγωνισμών που διεξάγονται διεθνώς και των δοκιμασιών από τις οποίες αποτελούνται. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο σχεδιασμός της διοργάνωσης του διαγωνισμού ο οποίος ξεκινά από την επιλογή των δοκιμασιών και την προώθηση της διοργάνωσης, συνεχίζεται με τη δημιουργία του απαραίτητου υλικού, όπως είναι η σύνταξη των κανονισμών, η δημιουργία πίστας για τις δοκιμασίες, η σύνταξη αξιολογικών κριτηρίων και η επίλυση διαφόρων τεχνικών ζητημάτων όπως ο αυτοματισμός της χρονομέτρησης για να καταλήξει στην αξιολόγηση του ίδιου του διαγωνισμού. Τέλος καταγράφονται τα συμπεράσματα από τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά το σχεδιασμό της διοργάνωσης και διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης και εξέλιξης για τις μελλοντικές διοργανώσεις.