Ζητήματα εφαρμογής του Κανονισμού της Ε.Ε. 910 - Μπιθιζής - Πέτσης, Νικόλαος (2016)
Στην εποχή μας όλο και περισσότεροι οργανισμοί, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις βασίζουν ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους σε προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ). Τα εν λόγω συστήματα εξασφαλίζουν αδιάλειπτη επικοινωνία, ταχύτητα συναλλαγών και αποτελεσματικότητα όσον αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Η ανάγκη για καλύτερη προστασία και καταλληλότερη ασφάλεια αυτών, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο όμως είναι αρκετά δύσκολο να γίνει τόσο η σωστή επιλογή των μέτρων ασφαλείας που χρειάζονται για να επιτευχθεί μια πλήρως ικανοποιητική ασφάλεια, όσο και η καταγραφή του πλαισίου που αφορά στα παραπάνω μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται. Τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, μεγάλες ποσότητες πόρων ξοδεύονται με στόχο την αποφυγή παραβιάσεων και γενικότερα αποτυχιών. Παρόλα αυτά, προκύπτει τελικά το ερώτημα, αν όντος είναι δυνατόν να υπάρξει η απόλυτη εγγύηση ότι κάποιο ΠΣ είναι 100% ασφαλές από το εξωτερικό ή εσωτερικό του περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι η ασφάλεια στο ψηφιακό κόσμο και το διαδίκτυο αποτελεί τον άγνωστο «Χ», όμως αυτό δε σημαίνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε διασυνοριακό θα μπορούν να έχουν κενά ασφαλείας ή ζητήματα εμπιστοσύνης. Με την παρούσα μελέτη θα γίνει προσπάθεια παρουσίασης αρχικά του περιβάλλοντος στο οποίο τα συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης λειτουργούν τη δεδομένη στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν διεθνώς. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανάλυση μια σειράς ζητημάτων, με αναγνώριση των προβλημάτων ασφαλείας που απορρέουν λόγω της ανύπαρκτης διασυνοριακής διαλειτουργικότητας και ενός σχεδίου δράσης που θα μπορούσε να επιτύχει σε κάποιο βαθμό τη μείωση της επικινδυνότητας, της πιθανότητας δηλαδή, εμφάνισης κινδύνων ή απειλών για τις ΕΔ. Αυτή η εργασία θα παρουσιάσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό eIDAS, θα γνωστοποιήσει-επισημάνει τις θετικές συνέπειες της χρησιμοποίησης ψηφιακής ταυτότητας στελεχών, της ενιαίας αδιαβάθμητης ευρωπαϊκής ψηφιακής αλληλογραφίας, με τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής και θα προβάλλει τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις διασυνοριακές προμήθειες στρατιωτικού υλικού. Τέλος, για την πλήρη υλοποίηση του Κανονισμού, θα γίνει προσπάθεια προβολής των τεχνικών απαιτήσεων μέσα από ανάλυση ευρωπαϊκών και μη πρωτοβουλιών όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βέλτιστες πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί η δημιουργία ταυτόχρονης πρότασης εκτελεστικών και κανονιστικών πράξεων για την Επιτροπή ή τους Εθνικούς Φορείς Εποπτείας για την εφαρμογή του στις ΕΔ.