Αντιλήψεις χρηστών για θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές : - Τερζή, Γεωργία (2007)
Το διαδίκτυο, συνδυασμένο με την εύκολη σε αυτό πρόσβαση και τις δυνατότητες που παρέχει στο χρήστη, έχει αναχθεί σε ένα από τα πλέον σημαντικά μέσα επικοινωνίας και προφανώς αυτό δε θα μπορούσε να μην παρατηρηθεί από τις επιχειρήσεις. Έτσι, προέκυψε και το φαινόμενο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Παράλληλα, οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις συμπεριφορές των καταναλωτών και η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου έφεραν στο προσκήνιο διαφορετικά δεδομένα. Οι παραπάνω αλλαγές οδήγησαν σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, στην ανάγκη για συγχρονισμό και στον επανασχεδιασμό των επιχειρηματικών πρακτικών. Παρόλα αυτά, βέβαια, η ανάπτυξη αυτή συνοδεύεται και από αύξηση των ανησυχιών σχετικά με τη συλλογή και διάδοση προσωπικών στοιχείων και καταναλωτικών πληροφοριών. Οι ανησυχίες σχετίζονται κυρίως με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των στοιχείων και των πληροφοριών ειδικά όταν αναφέρονται σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.Ο στόχος της εργασίας είναι η καταγραφή των αντιλήψεων των χρηστών του διαδικτύου σχετικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Θέλουμε να καταγράψουμε το αίσθημα του χρήστη-καταναλωτή, είτε αυτό αναφέρεται στην εμπιστοσύνη, την ασφάλεια ή τον κίνδυνο, να μελετήσουμε τη συμπεριφορά των χρηστών και τελικά να ερμηνεύσουμε πόσο επηρεάζουν αυτούς οι αντιλήψεις για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, κατά τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών τους συναλλαγών. Τα ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας και η εμπιστοσύνη είναι άκρως σημαντικά για ένα χρήστη, ειδικά όταν τίθενται θέματα προσωπικών δεδομένων και οικονομικών δοσοληψιών, πληρωμών, είτε με χρήση προσωπικών στοιχειών είτε με τη χρήση πιστωτικών καρτών κ.α.. Έτσι θα συνδέσουμε την ύπαρξη των παραπάνω ζητημάτων με τη συμπεριφορά των χρηστών και την επιλογή ή όχι του ηλεκτρονικού τρόπου συναλλαγών, σε συνάρτηση με την εμπειρία του χρήστη, την εικόνα που έχει διαμορφώσει για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τελικά του αισθήματος εμπιστοσύνης του καταναλωτή για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η υποκειμενικότητα του φόβου, της αντίληψης του κινδύνου, του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του χρήστη, ίσως να είναι και περισσότερο σημαντικά για την κατανόηση της στάσης τους από άλλα αντικειμενικά χαρακτηριστικά.