Σχεδίαση ανοικτής συνεργατικής εφαρμογής για την τεκμηρίωση γενεολογικών δέντρων, στη βάση της γενικής αρχής της αξιοπιστίας της πληροφορίας : - Πιταούλη, Ειρήνη (2017)
Η αναζήτηση, η καταγραφή και η κωδικοποίηση απαντήσεων στα προσωπικά ερωτήματα για τις ρίζες και την ιστορική διαδρομή της οικογένειας κάθε ανθρώπου, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση πληθοπορισμού (crowdsourcihg) μέσα από το διαδίκτυο και τη δημιουργία κοινόχρηστης γνώσης, αποτελούν τα κρίσιμα ζητήματα της συγκεκριμένης διπλωματικής. Ειδικότερα διερευνάται η ανάγκη για πληροφορίες που απαιτεί η οικογενειακή ιστορία σε συνδυασμό με την αξιοπιστία της πληροφόρησης των ανοιχτών συνεργατικών συστημάτων και την αποτελεσματική διαχείρισή της μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος. Ο όγκος της πληροφορίας είναι μεγάλος και απαιτεί οργανωμένο χειρισμό. Για το σκοπό αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος, που θα υποστηρίζει αντίστοιχη, εφαρμογή ενός εμπλουτισμένου γενεαλογικού δέντρου του χρήστη. Συγκεκριμένα η μελέτη επικεντρώνεται στα σημεία: • Στην αξιολόγηση της πληροφορίας που διακινείται στο διαδίκτυο. • Στην διερεύνηση της συνεργατικής εργασίας, μέσω των τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί και των επιτυχέστερων εφαρμογών, για τη συγκέντρωση πληροφοριών οικογενειακής έρευνας. • Στην παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης στο χώρο της γενεαλογίας. • Στο σχεδιασμό ενός πληροφοριακού συστήματος οργάνωσης πληροφοριών γενεαλογικού περιεχομένου. Η εφαρμογή φέρει το όνομα “family & friends tree” ( f&f tree) και φιλοδοξεί να αποτελέσει έρεισμα και προηγούμενο, οργάνωσης της μελέτης της οικογενειακής ιστορίας, για τον Ελλαδικό χώρο.