Stazione termini - De Sica, Vittorio, 1901-1974; Jones, Jennifer, 1919-2009; Clift, Montgomery (χ.ό., 1953)
Η Μαίρη, μια Αμερικανίδα σύζυγος και μητέρα, επισκέπτεται τους συγγενείς της στη Ρώμη, όπου ερωτεύεται τον Τζιοβάνι, έναν νεαρό καθηγητή. Μετά από λίγο καιρό, αποφασίζει να διακόψει τη σχέση της με τον Τζιοβάνι και να επιστρέψει στην Αμερική. Εκείνος την προλαβαίνει στο σταθμό και απαιτεί εξηγήσεις. Ο φόβος ενός σκανδάλου την ωθεί στην απόφαση να φύγει οριστικά, παρότι ξέρει πως θα τον αγαπά αιώνια.