Σχεδιασμός εναλλακτικού μοντέλου τουριστικής περιήγησης για φορητές συσκευές : - Παπατόλια, Χαρητίνα (2014)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο σχεδιασμός ενός μοντέλου τουριστικής περιήγησης για φορητές συσκευές. Διερευνώντας τα επικοινωνιακά περιβάλλοντα που ενσωματώνονται στους υφιστάμενους τουριστικούς οδηγούς διαπιστώνεται ότι οι πληροφορίες περιορίζονται στα άμεσα και χρηστικά προς εξυπηρέτηση της πρόσβασης στον τόπο, της διαμονής, της εστίασης, της ψυχαγωγίας, και ούτω καθεξής. Οι εν λόγω πληροφορίες τείνουν να έχουν μονοδιάστατο προσανατολισμό καθότι το προφίλ αυτών των οδηγών δεν αξιοποιεί την ενδελεχή ανάπτυξη του περιεχομένου τους. Αντίθετα, στη μελέτη αυτή επιλέγεται μια νέα προσέγγιση γνωριμίας του ταξιδιώτη με τον τόπο, αξιοποιώντας τα «κρυμμένα» στοιχεία του και εμβαθύνοντας σε άλλα. Απαραίτητο μέσο για την εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου τουριστικής περιήγησης είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών. Επιχειρείται η μεταφορά: ντόπιος ως ψηφιακός ξεναγός. Το πλαίσιο που προτείνεται είναι μία περιήγηση στα ψυχογεωγραφικά δεδομένα του τόπου. Περιήγηση βασισμένη σε εμπειρίες, παραδόσεις, μύθους, αινίγματα, παροιμίες, που εμπλουτίζει, ίσως και με μία απροσδόκητη πληροφορία, τον ήδη δομημένο χώρο. Αυτό το μοντέλο τουριστικής περιήγησης έχει σκοπό να προτείνει σημεία που ξεδιπλώνουν το μύθο του τόπου, γνωστές ή άγνωστες ιστορίες, όχι απαραίτητα αυτές με “Ι” κεφαλαίο όσο και εκείνες με “ι” μικρό. Συγκεκριμένα, δεν προτείνει μόνο αξιοθέατα, αλλά και άλλα μη καρτ-ποσταλικά σημεία ενδιαφέροντος. Στόχος, αφενός η ανάδειξη της ταυτότητάς του τόπου με τον εμπλουτισμό του αρχείου, αφετέρου η διαμόρφωση της εμπειρικής πραγματικότητας του ταξιδιώτη με το ξετύλιγμα του προσωπικού του μίτου. Απώτερη επιδίωξη, η εκλεκτή συγκίνηση που αγγίζει πνεύμα και σώμα. Ως πεδίο έρευνας, μελέτης και ανάλυσης του μοντέλου τουριστικής περιήγησης επιλέχθηκε το νησί της Μυκόνου, ένας τόπος που βρίθει από πολυποίκιλες αντιθέσεις. Η έρευνα εστιάστηκε στη Χώρα της Μυκόνου.