Ασύρματα δίκτυα ενεργειακής απόδοσης : - Θεοδοσίου, Μαρία (2011)
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Η αλλαγή αυτή κυρίως προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην καύση του πετρελαίου, του κάρβουνου και άλλων ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Έχουν ήδη αρχίσει οι προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τα ασύρματα δίκτυα έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας, η οποία είναι περιοριστική από την άποψη των κινητών συσκευών που τροφοδοτούνται από μπαταρία. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα ασύρματα δίκτυα. Πιο συγκεκριμένα, μετά το κεφάλαιο 1 που είναι εισαγωγικό και αναφέρεται στη συμβολή των ΤΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση, καθώς και σε προσπάθειες μείωσης της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθεί το κεφάλαιο 2 όπου περιγράφονται πρωτόκολλα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα επίπεδα του OSI. Στο MAC υπό- επίπεδο, γίνεται μία σύντομη περιγραφή κάποιων πρωτοκόλλων που συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, του ΙΕΕΕ 802.11, του EC-MAC και του E2MAC. Στο LLC υπό- επίπεδο αναφέρονται προσαρμοστικοί έλεγχοι σφαλμάτων. Στο επίπεδο δικτύου περιγράφονται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στα ad hoc δίκτυα, ενώ στο επίπεδο μεταφοράς περιγράφεται η προσέγγιση διαίρεσης της TCP σύνδεσης και το πρωτόκολλο TCP Probing και WWP. Τέλος, στα τελευταία επίπεδα, γίνεται αναφορά σε τρόπους μείωσης της ενέργειας. Το τρίτο κεφάλαιο προτείνει τρόπους ενεργειακής απόδοσης στα κυψελωτά δίκτυα. Γίνεται μία περιγραφή των τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας στους σταθμούς βάσης και στο δίκτυο κορμού, ενώ περιγράφεται και μία μέθοδος αλλαγής του μεγέθους των κυψελών. Τα κεφάλαιο 4 ασχολείται με τα γνωστικά ασύρματα δίκτυα και τις βασικές διεργασίες τους, όπως η radio-scene ανάλυση και αναγνώριση του καναλιού, η ανάλυση του φάσματος και ο έλεγχος ισχύος της εκπομπής. Επιπλέον, περιγράφονται τεχνικές διαμοιρασμού του φάσματος και κάποια MAC πρωτόκολλα, όπως το DDMAC, το C MAC και το DDRMAC. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο περιγράφει τα δίκτυα αισθητήρων. Αρχικά, ασχολείται με την αρχιτεκτονική τους και κατηγοριοποιεί κάποια πρωτόκολλα δρομολόγησης σε data- centric, ιεραρχικά και βασισμένα στην τοποθεσία. Στη συνέχεια, περιγράφει κάποιες κατηγορίες MAC πρωτοκόλλων με παραδείγματα, τα πρωτόκολλα βασισμένα στον προγραμματισμό, τα χωρίς συγκρούσεις πρωτόκολλα, τα βασισμένα στον ανταγωνισμό και τα υβριδικά πρωτόκολλα. Επίσης, γίνεται μία αναφορά στη διαχείριση του δικτύου. Η λειτουργία ενός ενεργειακά αποδοτικού δικτύου γενικά δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη μελλοντικών δικτύων.