Ivan Grozny - Eisenstein, Sergei, 1898-1948; Cherkasov, Nikolai Konstantinovich, 1903-1966; T︠Selikovskaia, Liudmila; Birman, Serafima Germanovna; Kadochnikov, Pavel, 1915-1988; Nazvanov, Mikhail, 1914-1964; Abrikosov, Andrei Lʹvovich, 1906-1973; Pudovkin, Vsevolod Illarionovich, 1893-1953 (χ.ό.], 1944)
Ο τσάρος Ιβάν αντιστέκεται στους Βογιάρους και τη θεία του, που δηλητηριάζει την τσαρίνα. Αφού αποσύρεται για ένα διάστημα σε μοναστήρι, στο κάλεσμα του λαού της Μόσχας, επιστρέφει στο θρόνο του και συγκρούεται με τους εσωτερικούς εχθρούς, πριν αρχίσει να ετοιμάζεται να συγκρουστεί μ τους εξωτερικούς εχθρούς, έχοντας στο μεταξύ ενώσει το λαό της Ρωσίας.