Κλιματική αλλαγή και κριτική στο πρωτόκολλο του Κιότο : - Πράτσος, Αριστείδης (2016)
Σκοπός της παρούσας Πτυχιακής Εργασίας είναι να παρουσιάσει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των αλλαγών του κλίματος για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. Για το λόγο αυτό, αναλύεται το Πρωτόκολλο του Κιότο και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην στάση της Ελλάδας. Πέραν των μέτρων που παίρνονται, σκοπός της πτυχιακής είναι να αναδείξει και το αν τελικά τα μέτρα αυτά μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αλλά και αν γίνεται τελικά να μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες. Γίνεται μια αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα κυριότερα είδη ρύπων που ευθύνονται για αυτό. Επίσης, παρουσιάζονται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι ανθρωπογενείς πηγές αερίων του θερμοκηπίου και η επίδρασή τους στο κλίμα και οι προβλέψεις και ενδείξεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παρουσίαση της κατανομής των αερίων του θερμοκηπίου ανά κλάδο και ανά χώρα και περιοχή. Υπάρχει ιστορική αναφορά όσον αφορά τις ενεργειακές πηγές, τα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, της σχέσης ανάπτυξης και περιβάλλοντος και τις ενέργειες μέχρι το Πρωτόκολλο του Κιότο . Επίσης δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σημασία του για την παγκόσμια κοινότητα, το μέλλον του πλανήτη και παρουσιάζονται τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι χώρες για να προχωρήσουν στη μείωση των εκπομπών των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και το πρόγραμμα Ευρώπη 2020. Τέλος έχει ως επίκεντρο την Ελλάδα και τη συνεισφορά της στη διεθνή προσπάθεια μετριασμού του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Παρέχει εκτιμήσεις, στοιχεία και προβλέψεις από το εθνικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή. .