Λεπιδόπτερα της Λέσβου : - Μηλιάκος, Νίκος (2016)
Αν και τα λεπιδόπτερα είναι από τις εκτενέστερα μελετημένες τάξεις των εντόμων παγκοσμίως, με πολύ μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, στην Ελλάδα η βιβλιογραφία παραμένει μάλλον μικρή. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η συμβολή στη γνώση και την κατανόηση της πανίδας των λεπιδόπτερων της Λέσβου έτσι ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των επόμενων μελετητών στη Λέσβο αλλά και στον ευρύτερο χώρο του ΒΑ Αιγαίου. Η μέθοδος που ακολουθήσαμε ήταν συλλογή ατόμων χρησιμοποιώντας παγίδα τύπου “Funnel trap” σε συνεχόμενες νύχτες ώστε να μπορούν να φανούν οι διαφοροποιήσεις καθώς αλλάζουν οι συνθήκες από καλοκαιρινές σε χειμερινές λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν από μέρα σε μέρα. Συλλέχθηκαν δεδομένα για 68 είδη από 273 ευρήματα με μετρήσεις 29 ημερών σε διάστημα 41 ημερών.