Αιτωλικό, Κάρυστος, Μάλια, Πλαγιάρι : - Κανελλόπουλος, Δημήτριος-Ηλίας (2017)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αφορά την ανάλυση και την ερμηνεία της οικιστικής – αστικής εξάπλωσης στον ελλαδικό χώρο με την χρήση του αστικού αποτυπώματος σε περιοχές με μικρό πληθυσμό (500 – 6000 κατοίκων) έχοντας ως γνώμονα τις τέσσερεις περιοχές που παρουσιάζονται στην παρούσα εργασία: Αιτωλικό, Κάρυστος, Μάλια και Πλαγιάρι. Η αστική εξάπλωση, βασίζεται και επηρεάζεται από την συγκέντρωση του πληθυσμού σε μεγάλες αλλά και μικρότερες αστικές - τουριστικές περιοχές τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να οδηγήσει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του εκάστοτε τόπου. Στο πρώτο τμήμα της εργασίας, θα γίνει ανάλυση των ορισμών καθώς θα γίνει και περιγραφή της συλλογής δεδομένων αλλά τα προβλήματα που προκλήθηκαν για την απόκτηση και την τελική τους χρήση. Στη συνέχεια θα γίνει επεξήγηση της μεθοδολογίας και της επεξεργασίας των πρωτόγεννών δεδομένων ( Αεροφωτογραφίες) που αποκτήθηκαν από τη Γ.Υ.Σ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) και μέσω του λογισμικού Google Earth, έπειτα, θα γίνει φωτοερμηνεία για κάθε μία από της περιοχές για συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στις δεκαετίες 1940, 1970, 1990 καθώς και για το 2016 που αντιπροσωπεύει την κατάσταση που επικρατεί στην σημερινή εποχή. Τέλος θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα αποτελέσματα με τη μορφή χαρτών στους οποίους θα γίνονται εμφανή οι διαφορές και οι μεταβολές των οικισμών με την πάροδο των χρόνων.