Χωρική αντίληψη μαθητών με δυσλεξία : - Γιαμπαστή, Καλλιρρόη (2016)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την χωρική αντίληψη των μαθητών με δυσλεξία σε ηλικίες 11-14 ετών. Για να ερευνηθεί το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα με τη χρήση ερωματηματολογίων, σε παιδιά που ανήκουν στα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές της Λέσβου και σε παιδιά που ανήκουν στη περιοχή του Πύργου Ηλείας. Ο συνολικός αριθμός μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 25 (19 αγόρια και 6 κορίτσια). Αρχικά για το κάθε παιδί έγινε διόρθωση του γραπτού (σωστές λάθος απαντήσεις) και εντοπίστηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συνάντησε κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης του. Επίσης έγινε διαχωρισμός των δύο αυτών περιοχών ανάλογα με τις βαθμολογίες που είχε κάθε σχολείο. Τα αποτελέσματα εμφάνισαν μεγάλο ποσοστών λαθών για όλες τις απαντήσεις που δόθηκαν, καθώς τα περισσότερα είχαν μηδενικές βαθμολογίες. Οι περισσότερες δυσκολίες εμφανίστηκαν στις ενότητες Χωρικής σκέψης και ειδικότερα σε ασκήσεις που αφορούν την αντιστοίχιση γραμμάτων και σχημάτων. Επιπροσθέτως μεγάλο ποσοστών λαθών διαπιστώθηκε στις ενότητες Συναρμολόγησης επιμέρους σχημάτων, καθως τα άτομα δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν το αρχικό σχήμα που τους είχε δωθεί. Προβλήματα επίσης αντιμετώπισαν και στο επίπεδο κατόψεων με συνολικό ποσοστό λαθών 66% έναντι των σωστών που έφτασαν μόνο το 34%. Ωστόσο σημνατικά προβλήματα εντοπίστηκαν και στις Χωρικές ικανότητες με τα περισσότερα λάθη να εντοπίζονται σε ασκήσεις απόστασης και προσανατολισμού ενώ λιγότερα εμφανίζονται σε ασκήσεις που αφορούν την αναλογία θέσης. Μέσα από τις απαντήσεις των μαθητών με δυσλεξία διαπιστώθηκε η συσχέτιση του θεωτηρικού πλαισίου που αναφέρθηκε στο πρώτο κεφάλαιο με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με δυσλεξία σχετικά με την αντίληψη των χωρικών εννοιών. Τέλος πραγματοποιήθηκε συσχέτιση χωρικών ικανοτήτων των συγκεκριμένων μαθητών με τις δεξιότητες που το Π.Σ.της Γεωγραφίας αναφέρει και σχετίζονται με την αναπτυξη της χωρικής σκέψης και των χωρικών ικανοτήτων των μαθητών.