Μειονοτικές ομάδες και εκπαίδευση : - Μερμικλής, Χρήστος (2016)
Η πτυχιακή αυτή αποτελεί την κορύφωση των σπουδών μου στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Γεωγραφίας και αποτελεί εργασία έρευνας και καταγραφής, που περιγράφει αναλυτικά τις κοινωνικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα.Στο πρώτο κεφάλαιο της πτυχιακής δίνεται μια συνοπτική εικόνα των κοινωνικών διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, καθώς και μια μικρή ιστορική αναδρομή της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τρόποι κοινωνικής ένταξης των Ρομά στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη εκπαίδευση. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η επίσημη πολιτική Ρομά για την εκπαίδευση και παρουσιάζεται η μέθοδος με την οποία πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια και τις συνεντεύξεις και επίσης το χωρικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Τέλος υπάρχει το παράρτημα πινάκων και τα συμπεράσματα από όλη την εργασία. Θα ήθελα να τονίσω το χαρακτήρα της εργασίας αυτής και να επισημάνω τον σκοπό της. Σαφώς η μελέτη μου στηρίχτηκε σε επιστημονικά κείμενα και άρθρα, όμως ένα μεγάλο μέρος της εργασίας αυτής στηρίχτηκε στην επαφή μου και στη συζήτηση με τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και με τους ανθρώπους που υλοποίησαν τον πρόγραμμα εκπαίδευσης τους. Θα ήθελα μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να τους ευχαριστήσω όλους για την έμπρακτη υποστήριξη τους για τη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης εργασίας.