Η γεωγραφία του καπνού : - Δημούση, Λαμπρινή (2016)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε με στόχο να αναλύσει τη γεωγραφική κατανομή του καπνού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τόσο ως γεωργική καλλιέργεια όσο και ως προϊόν, σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Πανελλαδικό επίπεδο. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η βιβλιογραφική επισκόπηση για την ιστορία του καπνού κατά την οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη διάδοση και την επεξεργασία του, καθώς και για τη καλλιέργεια του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά στο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για το καπνό όπως επίσης και στο λαθρεμπόριο καπνού στα τρία υπό διερεύνηση γεωγραφικά επίπεδα. Ακολούθησε η αποτύπωση της συμβολής του καπνού στη τοπική ανάπτυξη, στα πλαίσια της οποίας, αναλύθηκε η σημασία της καπνοκαλλιέργειας και της καπνοβιομηχανίας. Η περίπτωση μελέτης αφορούσε το νομό Αιτωλοακαρνανίας και εστίασε στην διερεύνηση της σημασίας της καπνοκαλλιέργειας σε γεωργικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μέσω της εξέτασης κρίσιμων παραμέτρων και στατιστικών στοιχείων που σχετίζονται με τους προαναφερόμενους τομείς. Τέλος παρουσιάστηκαν συγκεντρωτικά συμπεράσματα από την πτυχιακή εργασία και προτάσεις για την επέκταση της.