Υπολογισμός κλιματικών δεικτών για την μελέτη της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Κρήτης : - Δαγκλή, Ευπραξία (2017)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, πραγματοποιήθηκε η μελέτη των κλιματικών δεικτών στην περιοχή της Κρήτης αλλά και των κλιματικών μεταβλητών για την Ελλάδα. Μέσα από τον υπολογισμό των κλιματικών δεικτών βάση των δεδομένων, που λήφθηκαν από τη βάση του Ολλανδικού Βασιλικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας (ΚΝΜΙ). Συγκεκριμένα, υπολογίστηκαν και αναλύθηκαν οι τάσεις των κλιματικών δεικτών για τις πόλεις: Ηράκλειο, Χανιά και Ιεράπετρα. Επίσης υπολογίστηκαν και οι ετήσιες τιμές των κλιματικών παραμέτρων της θερμοκρασίας (μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία) και βροχόπτωσης. Με τη βοήθεια του QGIS οπτικοποιήθηκαν οι κλιματικές μεταβλητές για την Ελλάδα, με στόχο τη βέλτιστη απεικόνιση και ανάλυση τους. Το συμπέρασμα το οποίο βγήκε ήταν πως η χωρική κατανομή των μέγιστων και ελάχιστων θερμοκρασιών, σε ετήσια βάση, αυξάνεται από το Βορρά προς το Νότο. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης της χωρικής κατανομής της βροχόπτωσης, είναι ότι δυτικά της χώρας παρατηρούνται οι υψηλότερες βροχοπτώσεις, ενώ στα ανατολικά επικρατούν ξηρότερες κλιματικές συνθήκες λόγω της διαίρεσης του ελλαδικού χώρου από την οροσειρά της Πίνδου. Τέλος, μελετήθηκε η ανάλυση των τάσεων των κλιματικών δεικτών και βρέθηκε ότι κυρίως κατά την μελλοντική περίοδο 2050-2100, επικρατούν στατιστικά σημαντικές θετικές τάσεις κυρίως στους δείκτες θερμοκρασίες που μελετάνε την αύξηση της θερμοκρασίας και αρνητικές τάσεις στους κλιματικούς δείκτες της θερμοκρασίας που μελετάνε την μείωση της θερμοκρασίας. Όσο αφορά, τους δείκτες βροχόπτωσης, οι τάσεις, αν και δεν είναι στατιστικά σημαντικές, δείχνουν μείωση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ελλαδικός χώρος τείνει προς θερμότερες και ξηρότερες κλιματικές συνθήκες.