Γεωγραφική ανάλυση και σύγκριση των χωροθετικών προτύπων των επιχειρήσεων στην παράκτια ζώνη τεσσάρων Μεσογειακών πόλεων : - Ποιμενίδου, Ελισάβετ (2016)
Παράκτια ζώνη λέγεται η θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται από την ακτή μέχρι και την υφαλοκρηπίδα. Θεωρητικά είναι η μία από τις δύο ζώνες που διακρίνεται ο θαλάσσιος χώρος κατά την Ωκεανογραφία. Στη "παράκτια ζώνη" αναπτύσσονται οι περισσότεροι θαλάσσιοι οργανισμοί, λόγω των ήπιων φυσικών συνθηκών (θερμοκρασία φωτισμός κ.λπ.) που επικρατούν σ΄ αυτή. Επίσης στη παράκτια ζώνη παρατηρείται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα του ανθρώπου στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα η αλιεία η οποία και εν προκειμένω ονομάζεται "μικρή αλιεία", ή πλέον επίσημα "παράκτια αλιεία". Οι παράκτιες ζώνες ανά τον κόσμο, συγκεντρώνουν ένα σεβαστό σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων των εκάστοτε χωρών. Οι συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές αυτές ευνοούν επικερδείς δραστηριότητες, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος του πληθυσμού να επιλέγει τις παράκτιες ζώνες ως τόπο διαμονής και εργασίας. Η αυξημένη ζήτηση των πόρων των παράκτιων ζωνών όμως, επιφέρει ένα σύνολο προβλημάτων, λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων. Οι Νάπολη,Μασσαλία,Βαρκελώνη και Αττική, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα παράκτιων Μεσογειακών πόλεων. Στην εργασία αυτή, γίνεται προσπάθεια αναγνώρισης των προτύπων που δημιουργούν οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.