Γεωγραφία του πληθυσμού της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας της Ανατολής : - Παπουτσής, Ευάγγελος (2016)
Η εργασία πραγματεύεται τη Γεωγραφία του πληθυσμού της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας της Ανατολής. Πρόκειται για μία γεωγραφική ανάλυση βασισμένη σε εκτιμήσεις του πληθυσμού. Στο τεύχος αρχικά περιέχονται κάποια βασικά εισαγωγικά στοιχεία που δίνουν το έναυσμα για τη συνέχεια της ανάλυσης. Στην εισαγωγή παρατίθενται οι στόχοι της εργασίας καθώς και το γενικό πλαίσιο. Στη συνέχεια, περιγράφονται τα υλικά και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνησή της δίνοντας περισσότερο βάση στον τρόπο δημιουργίας των διαγραμμάτων αλλά και στον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκαν οι πληροφορίες. Επίσης, γίνεται αναφορά σε βασικές έννοιες και ορισμούς που κρίθηκαν απαραίτητες να διευκρινιστούν για την περάτωση της ανάλυσης. Στο τέλος του κεφαλαίου της μεθοδολογίας, υπάρχει μία συνοπτική ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Έπειτα το κείμενο συνεχίζει με το κεφάλαιο της ανάλυσης. Εκεί παρουσιάζονται οι ποσοτικές μεταβλητές και τα ποσοτικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπλήρωση της εργασίας. Ακόμη περιέχονται πίνακες και διαγράμματα στα οποία γίνετε εκτενής συζήτηση και ανάλυση. Επίσης, περιλαμβάνονται δύο κεφάλαιο που εστιάζουν στην οικονομία και στις στρατιωτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μη πληθυσμιακά δεδομένα ωστόσο κρίθηκαν σημαντικά διότι αποτελούν χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Η εργασία ολοκληρώνεται με το κεφάλαιο της συζήτησης και των συμπερασμάτων. Στο τέλος του τεύχους περιέχεται η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή.