Ανήλικοι παραβάτες στα πλαίσια ποινικού δικαίου : - Πρασσά, Ελένη (2016)
Η παραβατικότητα των ανηλίκων αποτελεί, ίσως ένα από τα πιο σοβαρά φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και αφορά το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας, όπως είναι οι ανήλικοι και οι έφηβοι. Στα πλαίσια της κοινωνικοποιητικής διαδικασίας και της στήριξής τους σε κάθε βήμα, οι ανήλικοι χρειάζονται τη καθοδήγηση της οικογένειάς τους ή του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, ακολουθώντας την άσκηση του κοινωνικού ελέγχου μέσω της σωστής κοινωνικοποίησης. Αναγκαία καθίσταται η στήριξή τους ιδιαίτερα σε μια ενδεχόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά γεγονός της καθοριστικής πορείας του και την πιθανότητα επιρροής τους στην ενήλικη πλέον ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος, που καθίσταται κρίσιμη η μελέτη της ηλικιακής αυτής ομάδας σε σύγκριση με τους ενηλίκους, ως προς τα αίτια και τη διαδικασία της εγκληματογένεσης. Σκοπός της παρούσας εργασίας που έχει ως θέμα «Ανήλικοι παραβάτες στα πλαίσια ποινικού δικαίου. Ο ρόλος του επιμελητή ανηλίκων, μια μελέτη περίπτωσης στο νησί της Ρόδου » είναι η διερεύνηση της θέσης , που κατέχει ο παρεκκλίνων ανήλικος και η καταγραφή της δράσης του επίσημου φορέα κοινωνικού ελέγχου, που είναι οι Επιμελητές ανηλίκων. Η μεθοδολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε, είναι η βιβλιογραφική έρευνα για την εκτενή ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου και η κριτική ανάλυση λόγου μέσω της αποδελτίωσης των στοιχείων των ανηλίκων, όπως καταγράφονται από τους επιμελητές ανηλίκων στα ατομικά δελτία.