Εργαστηριακή εξέταση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων - Μάντης , Αντώνης Ι.; Παπαγεωργίου, Δημήτριος Κ.; Φλετούρης , Δημήτριος Ι. (Κυριακίδης, 2015)
Η προσπάθεια για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφαλών για τον καταναλωτή, στηρίζεται σε σειρά μέτρων που εφαρμόζονται από την εκτροφή έως το τραπέζι του καταναλωτή. Τα μέτρα αυτά αναφέρονται κυρίως σε θέματα καλής πρακτικής της παραγωγής (GMP), καλής υγιεινής πρακτικής (GHΡ) και ανάλυσης κινδύνου στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (ΗACCP). Η προσπάθεια αυτή είναι αναγκαίο να στηρίζεται και να υποστηρίζεται από αξιόπιστες εργαστηριακές μεθόδους ανάλυσης, ώστε να ανακαλύπτονται εγκαίρως τα σφάλματα ή οι ατέλειες στις γραμμές παραγωγής, να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις και να αποκλείονται οι ελαττωματικές παρτίδες τροφίμων. Στο εγχειρίδιο αυτό έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να περιγραφούν οι κυριότερες μέθοδοι εργαστηριακής ανάλυσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες προτείνονται από διεθνείς οργανισμούς και κυρίως από την International Dairy Federation (IDF) και την American Public Health Association (ΑΡΗΑ). Οι μέθοδοι αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό παραδεκτές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και εάν η ίδια έχει θεσπίσει μεθόδους αναφοράς. Οι συγγραφείς του εγχειριδίου ευελπιστούν ότι το πόνημα αυτό, εκτός από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα φανεί χρήσιμο και σε όλα τα εργαστήρια (κρατικά, ιδιωτικά και αυτοελέγχου κλπ.), που ασχολούνται με την εργαστηριακή ανάλυση του γάλακτος και των προϊόντων του.