Σύσταση και διατροφική αξία ποικιλιών σησαμιού : - Βλαστός, Γεώργιος (2017)
Ο σπόρος του σησαμιού αποτελεί σημαντικό συστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι έφτασε από την Νότια Ασία (ανατολικά της Μαύρης Ηπείρου), και αποτελεί έναν από τους τρείς αρωματικούς σπόρους – οι άλλοι δύο ήταν ο παπαρουνόσπορος και το λινάρι – τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες γύρω στο 600 πΧ. Στην παρούσα εργασία σκοπός μας είναι να ερευνήσουμε την σύσταση των διαφορετικών ποικιλιών σησαμιού καθώς και την διατροφική αξία τόσο αυτών όσο και των παραγώγων προϊόντων τους. Αν και η αξία του είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, η καλλιέργεια του σησαμιού στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, αναδεικνύοντας την αξία του σησαμιού ίσως διαμορφωθεί ένα θετικότερο κλίμα ώστε να αυξηθεί η καλλιέργειά του και κατ' επέκταση η περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής. Η περιεκτικότητα του σησαμιού σε έλαιο αλλά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης το ανάγει σε εξαιρετική πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Τόσο το σησάμι, όσο και τα προϊόντα του, είναι τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, ιδιαίτερα πλούσια σε ορισμένα αμινοξέα στα οποία άλλες φυτικές τροφές υστερούν. Συνδυασμός οσπρίων με ταχίνι αυξάνει την αξία της συνολικής πρωτεΐνης. Το λάδι του σησαμιού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, το σησάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η στροφή των καταναλωτών προς τα φυσικά, παραδοσιακά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, οδήγησε τους επιστήμονες σε περαιτέρω έρευνα και ανακάλυψη πολλών νέων ιδιοτήτων του σησαμιού και κατά επέκταση του ταχινιού, του χαλβά και του σησαμελαίου και το γεγονός ότι το λάδι του σησαμιού δεν ταγγίζει και είναι ανώτερο από άλλα έλαια, είναι γνωστό από αρχαίους χρόνους.