Διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης διαφόρων ειδών καφέ από δείγμα του ελληνικού πληθυσμού : - Παπαδοπούλου, Στυλιανή (2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής μελέτης είναι η διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης καφέ σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού και η συσχέτισή της με διάφορους παράγοντες δημογραφικού χαρακτήρα και συμπεριφορών υγείας. Αρχικά, γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την προέλευση, την επεξεργασία και τη χημική σύσταση του καφέ. Τα βασικά είδη καφέ που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς είναι τα Arabica και Robusta. Οι μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ είναι η ξηρή και η υγρή, οι οποίες έχουν σαν κοινό στόχο την προετοιμασία του καρπού για το στάδιο της άλεσης. Στα επόμενα στάδια συμπεριλαμβάνονται η αφαίρεση της καφεΐνης και το καβούρδισμα του καφέ, του οποίου οι βασικοί βαθμοί καβουρδίσματος είναι τρεις. Ακολουθεί το στάδιο άλεσης του καφέ, όπου για διαφορετικά είδη και τρόπους παρασκευής απαιτούνται διαφορετικοί τρόποι αλέσματος. Τα κύρια είδη καφέ στην Ελλάδα είναι οι φίλτρου, espresso, στιγμιαίος και ο ελληνικός ή τούρκικος. Η ανάμειξη του καφέ, το καβούρδισμα, η ψύξη, καθώς και το άλεσμα είναι τα τρία στάδια στα οποία οφείλονται οι διαφοροποιήσεις των τεσσάρων ειδών καφέ. Από τη χημική ανάλυση του καφέ έχουν προκύψει τουλάχιστον 1000 ενώσεις με ποικιλία δράσεων. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος, η σύσταση των κόκκων αλλάζει ριζικά καθώς δημιουργούνται διάφορες ουσίες που είναι υπεύθυνες για το άρωμα του καφέ. Επιπλέον, η συγκέντρωση της καφεΐνης σ’ ένα καφεϊνούχο ρόφηµα εξαρτάται τόσο από τη μέθοδο παρασκευής όσο και από τον τύπο του καφέ. Μερικοί από τους παράγοντες που επιδρούν στη συγκέντρωσή της είναι ο χρόνος παρασκευής, η θερμοκρασία, το άλεσµα και ο τύπος του καφέ. Η συνήθεια του καφέ είναι προσφιλής στους Έλληνες καταναλωτές, ενώ η αγορά του παρουσιάζει έντονη εποχική διακύμανση. Πρώτος στις προτιμήσεις των καταναλωτών παραμένει οριακά ο ελληνικός καφές. Η έρευνα, που διεξήχθη στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας, βασίστηκε στη συλλογή δεδομένων με χρήση ερωτηματολογίου. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (63.1%) δηλώνουν πως καταναλώνουν περίπου 2 με 3 καφέδες ημερησίως. Έτσι επιβεβαιώνεται πως ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σύγχρονου Έλληνα. Επιπλέον, φαίνεται πως η κατανάλωση καφέ είναι, με μικρή διαφορά, μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ γίνεται στις ηλικίες 25-50. Ακόμη, η αύξηση του βάρους παρατηρείται να είναι δυσανάλογη με την αύξηση κατανάλωσης καφέ. Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση της είτε με την κατανάλωση ή μη καφέ, είτε με την εβδομαδιαία και καθημερινή κατανάλωση του ροφήματος. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυξημένη κατανάλωση καφέ μεταξύ των καπνιζόντων σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Τέλος, παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις της κατανάλωσης καφέ με μόνο 3 κατηγορίες τροφίμων, τα φρούτα, τα ψάρια και θαλασσινά και τα γλυκά. Συμπερασματικά φαίνεται πως η κατανάλωση καφέ στον ελληνικό πληθυσμό συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία και όλο και περισσότερο το ρόφημα αυτό να σχετίζεται με θετικές επιδράσεις στη υγεία και να εντάσσεται στην καθημερινότητα ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής.