Δημογραφικά χαρακτηριστικά και καταγραφή των επιπέδων ασβεστίου D στον ορό σε υγιείς εθελοντές διαφόρων περιοχών της Ελλάδας : - Καραούλα, Βασιλική (2016)
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αποτύπωση των κύριων δημογραφικών χαρακτηριστικών και χαρακτηριστικών του τρόπου ζωής (φύλο, ηλικία, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, επίπεδο υγείας κ.α.) σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού και η σύγκριση αυτών με τα επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου στον ορό. Στα πλαίσια της μελέτης ΠΑΜΕΔΥ έλαβε χώρα τυχαιοποιημένη, στρωματοποιημένη δειγματοληψία περίπου 4.500 ατόμων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν με τη βοήθεια ερευνητών σειρά ερωτηματολογίων με στόχο την διερεύνηση του τρόπους ζωής, της διατροφικής συμπεριφοράς και της κατάστασης της υγείας. Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη έλαβε χώρα σύγκριση των δημογραφικών χαρακτηριστικών με τα επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου στον ορό. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά από στατιστική ανάλυση φανερώνουν πως οι Έλληνες ακολουθούν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής με καλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα με αρθρίτιδα, ρευματισμούς, προβλήματα στη μέση και κατάθλιψη. Τα επίπεδα καπνίσματος ήταν χαμηλά και ο μέσος όρος ξεκίνησε το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία. Η βιταμίνη D έμμεσα συνδεδεμένη με τα παραπάνω, εμφανίστηκε σε χαμηλά επίπεδα μετά από μέτρηση στο αίμα υγιών εθελοντών, ενώ το ασβέστιο στον ορό βρισκόταν εντός των φυσιολογικών ορίων. Αν και η Ελλάδα έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, η μελέτη δείχνει σχετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Το περιβάλλον και οι συνθήκες συντελούν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και παρέμβαση στον πληθυσμό για να αντιμετωπιστεί η τυχόν αύξηση του επιπολασμού της έλλειψης βιταμίνης D, ένα πρόβλημα που απασχολεί παγκοσμίως