Μελέτη της βιοδραστικότητας εκχυλίσματος γιγάρτων από σταφύλι ποικιλία Λημνιό : - Μπάντα, Χριστίνα (2017)
Τα γίγαρτα των σταφυλιών αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερης ποσότητας βιομηχανικό υποπροϊόν από τις βιομηχανίες μεταποίησης σταφυλιών. Μετά από έρευνες βρέθηκε ότι αποτελούν καλή πηγή διαφόρων πολύτιμων μακροθρεπτικών και μικροθρετικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την προαγωγή της υγείας του ανθρώπου. Έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες με τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις των γιγάρτων σταφυλιού και υπάρχουν αρκετά βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τη πιθανή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιαθηρογόνο και αντιθρομβωτική τους δράση. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι ο in vitro προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής, αντιθρομβωτικής, αντιφλεγμονώδη δράση και αντιαθηρογόνου δράσης των γιγάρτων μίας συγκεκριμένης τοπικής ποικιλίας σταφυλιού της Λήμνου, το Λημνιό. Τα γίγαρτα ξηράνθηκαν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος τρόπος ήταν μέσω φούρνου και ο δεύτερος μέσω λυοφιλοποίησης. Τα δύο διαφορετικά δείγματα των γιγάρτων σταφυλιού προερχόμενα από τον διαφορετικό τρόπο ξήρανσης, εκχυλίστηκαν και αναλύθηκαν ως προς τα ολικά φαινολικά τους, τα ολικά φλαβονοειδή και τις ολικές προανθοκυανιδίνες. Στο σύνολο των δειγμάτων έγινε in vitro εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας μέσω των δοκιμασιών DPPH, ABTS, FRAP και CUPPRAC. Εκτιμήθηκε in vitro η αντιαθηρογόνος δράση μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου που προκλήθηκε από ιόντα χαλκού. Έπειτα εκτημήθηκε η αντιφλεγμονώδη δράση μέσω της δοκιμασίας LOX. Τέλος η αντιθρομβωτική δράση των εκχυλισμάτων μελετήθηκε μέσω αναστολής του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF) σε πλάσμα ανθρώπου πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP).\ Όλα τα δείγματα των γιγάρτων σταφυλιού παρουσίασαν in vitro αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μία καλή εικόνα γα την ευεργετική επίδραση που πιθανώς να έχει η κατανάλωση των γιγάρτων για την υγεία του ανθρώπου και την πρόληψη ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων.