Σύνθεση μειγμάτων χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης από βιοοργανικά μόρια: - Κοτταράς, Παναγιώτης (2017)
Αρκετά μείγματα χαμηλής θερμοκρασίας μετάπτωσης (LTTMs), με βάση το L-γαλακτικό οξύ και φυσικά αμινοξέα, αλλά επίσης και χλωριούχο χολίνη,συντέθηκαν και εξετάστηκαν για την αποτελεσματικότητά τους στην εκχύλιση αντιοξειδωτικών φαινολικών από βιομηχανικά στερεά απόβλητα δημητριακών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ αποδοτικά LTTMs ήταν εκείνα που αποτελούνταν από L-γαλακτικό οξύ και γλυκίνη ή αλανίνη και εμφάνισαν επίσης αξιοσημείωτες ικανότητες εκχύλισης. Το εκχύλισμα για πίτουρο κριθαριού φάνηκε να εκφράζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία ήταν σημαντικά υψηλότερη από όλα τα άλλα εκχυλίσματα που εξετάστηκαν. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε στην ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε συνολικές φλαβανόλες. Τα δεδομένα υποδήλωσαν ότι οι πιο αποτελεσματικοί διαλύτες, όπως διαφαίνεται στην μελέτη, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ως πολλά υποσχόμενα μέσα για την εξαγωγή πολύτιμων χημικών ουσιών από τα κατάλοιπα βιομηχανικών γεωργικών προϊόντων. Επιπλέον, το πίτουρο κριθαριού θα πρέπει να εξεταστεί πιο διεξοδικά για την προοπτική του ως μια πηγή αποβλήτων αποτελεσματική σε αντιοξειδωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα διατροφής και ως ενεργά συστατικά καλλυντικών.