Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών παιδιών 6 έως 12 ετών δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη, συσχέτιση με δείκτες παχυσαρκίας και αποτύπωση της άποψης των γονέων για τη διατροφική τους συμπεριφορά : - Γιαννακίδου, Ελένη (2015)
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα πολύπλευρο πρόβλημα με δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία του παιδιού, οι οποίες είναι δυνατόν να υφίστανται και στην ενήλικη ζωή του. Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις Δυτικές κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίες, γι’ αυτό η πρόληψη και η αντιμετώπισή της είναι επιτακτική ανάγκη για τη διαφύλαξη της καλής υγείας. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών παιδιών Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη και της άποψης των γονέων για τη διατροφική τους συμπεριφορά. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 392 παιδιά δημοτικού ηλικίας 6 έως 12 ετών από δύο Δημοτικά της Θεσσαλονίκης, το 1ο Δημοτικό Πυλαίας και το Δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Απόστολος Παύλος. Τα ερωτηματολόγια προωθήθηκαν στους γονείς οι οποίοι συμπλήρωσαν τις απαντήσεις. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν ότι εμφανίζονται υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και υπερβάλοντος βάρους και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών δεν συμπίπτουν με την πρότυπη υγιεινή διατροφή που καθορίζεται εκ των συστάσεων για την ηλικία τους. Παρόλα αυτά τα παιδιά αθλούνται ικανοποιητικά και αποφεύγουν την κατανάλωση αναψυκτικών. Τα αγόρια τρώνε περισσότερο κρέας και δημητριακά, βλέπουν περισσότερη ώρα τηλεόραση-υπολογιστή και αθλούνται περισσότερες φορές την εβδομάδα από τα κορίτσια που όμως τρώνε περισσότερα φρούτα από τα αγόρια. Οι απόψεις των γονέων καταδεικνύουν ότι έχουν γνώση της σημασίας που διαδραματίζει η διατροφή και η άσκηση για τη διατήρηση της καλής υγείας αλλά έχουν και συγκεχυμένες απόψεις σε διάφορα θέματα διατροφής. Η παρατηρούμενη παχυσαρκία είναι περισσότερη στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια και υπάρχει συσχέτιση του ΔΜΣ των παιδιών με τον ΔΜΣ της μητέρας. Επίσης το ποσοστό των ελλειποβαρών, υπέρβαρων και παχύσαρκων αγοριών ήταν λίγο μεγαλύτερο στο ιδιωτικό σχολείο σε σχέση με το δημόσιο. Συμπέρασμα της εργασίας είναι ότι η ενημέρωση και συμβουλευτική αντιμετώπιση των γονέων μπορεί να αποβεί ένα ισχυρό μέσο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας μαζί με τη υγιεινή διατροφή και την ισορροπημένη άσκηση.