Προσδιορισμός λιποφιλίας φλαβονοειδών με την χρήση υγρής χρωματογραφίας αντιστρόφου φάσης και συσχέτισή της με την εντερική διαπερατότητα τους : - Γεωργοπούλου, Μαρία (2017)
Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα φυτοχημικών που έχουν δείξει πολλές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Πολλά φλαβονοειδή έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, καρδιοπροστατευτική, νευροπροστατευτική και αντιική δράση. Η βιοδιαθεσιμότητα, ο μεταβολισμός και η βιολογική δραστικότητα των φλαβονοειδών εξαρτώνται από τη διαμόρφωση, το συνολικό αριθμό των ομάδων υδροξυλίου και την υποκατάσταση λειτουργικών ομάδων. Η απορρόφηση των φλαβονοειδών διαμέσου του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου θεωρείται ότι αποτελεί την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την εκδήλωση της βιολογικής τους δράσης. Πολλά από αυτά παρουσιάζουν πολύ χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα και ως εκ τούτου κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη η διερεύνηση των παραμέτρων εκείνων που επηρεάζουν την εντερική διαπερατότητά τους. Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες που επηρεάζει γενικότερα την διάχυση των φαρμακομορίων διαμέσου των βιολογικών μεμβρανών των εντεροκυττάρων και ως εκ τούτου και την εντερική διαπερατότητά τους είναι και η λιποφιλία τους. Στην παρούσα μελέτη προσδιορίστηκαν οι χρωματογραφικοί δείκτες λιποφιλίας 31 φλαβονοειδών με τη χρήση Αντιστρόφου Φάσεως Υγρή Χρωματογραφία. Η χημική δομή των φλαβονοειδών σχεδιάστηκε με το λογισμικό πρόγραμμα ChemSketch 2015. Οι χρωματογραφικοί δείκτες logkw προσδιορίστηκαν με την χρήση Αντιστρόφου Φάσεως Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (RP-HPLC) και κινητή φάση μεθανόλη/ρυθμιστικό διάλυμα MOPs σε pH=7.4. Ως στατική φάση χρησιμοποιήθηκε η στήλη Supercosil LC- 18-DB HPLC. Ως κινητή φάση χρησιμοποιήθηκε μίγμα μεθανόλης – ισότονου ρυθμιστικού διαλύματος μορφολινο-προπανοσουλφονικού οξέως, (MOPS) pH 7,4 κορεσμένο σε οκτανόλη σε διάφορες αναλογίες με περιεκτικότητα σε μεθανόλη από 50% έως 70%. Ακολούθησε προσδιορισμός των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των φλαβονοειδών με την χρήση του λογισμικού ADME Boxes, συλλογή από τη διεθνή βιβλιογραφία των τιμών του φαινόμενου συντελεστή διαπερατότητας στην μονοστοιβάδα των κυττάρων αδενοκαρκινώματος παχέος εντέρου Caco-2 (Pcaco) και διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης μεταξύ του συντελεστή εντερικής διαπερατότητας Pcaco και των χρωματογραφικών δεικτών logkw των φλαβονοειδών. Παρατηρήθηκε ότι ο συντελεστής εντερικής διαπερατότητας δεν παρουσίασε συσχέτιση με τους δείκτες logkw που προσδιορίστηκαν με την στήλη αντιστρόφου φάσεως Supercosil LC- 18-DB. Για μια ομάδα 12 μόνο φλαβονοειδών διαπιστώθηκε ικανοποιητική γραμμική συσχέτιση μεταξύ Pcaco και logkw. Θα πρέπει να μελετηθούν άλλα είδη στηλών αντιστρόφου φάσεως χρωματογραφία για την εξαγωγή βελτιωμένων συσχετίσεων μεταξύ Pcaco και logkw.