Αξιολόγηση αντιοξειδωτικής δράσης γιγάρτων από σταφύλι ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξάνδρειας : - Τσιγάρα, Μαρία (2017)
Τα γίγαρτα των σταφυλίων αποτελούν καλή πηγή διάφορων πολύτιμων μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών καθώς και φυτικών πολυφαινολών, τα οποία είναι απαραίτητα για την προαγωγή της υγείας του ανθρώπου. Αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης του λευκού σταφυλιού, και υπάρχουν αρκετά βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με την αντιοξειδωτική, αντιαθηρογόνο και αντιθρομβωτική δράση του. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι να μελετηθεί η αντιοξειδωτική δράση των γιγάρτων του σταφυλιού. Για την παραλαβή γιγάρτων σταφυλιού χρησιμοποιήθηκε η Ελληνική λευκή ποικιλία Μοσχάτου Αλεξανδρείας, από την περιοχή της Λήμνου. Η παραλαβή των γιγάρτων του σταφυλιού πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά. Τα γίγαρτα που παραλήφθηκαν αποξηράνθηκαν και χωρίστηκαν σε δύο ίσες ποσότητες, εκ των οποίων η μία αλέστηκε. Τα δύο διαφορετικά δείγματα γιγάρτων σταφυλιού, αναλύθηκαν για το περιεχόμενό τους σε ολικά φαινολικά με την μέθοδο Folin-Ciocalteau, καθώς και για το περιεχόμενό τους σε ολικά φλαβονοειδή μέσω φασματοφωτομέτρησης. Στη συνέχεια, έγινε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των δύο δειγμάτων μέσω των δοκιμασιών DPPH, ABTS, FRAP, και CUPRAC. Εκτιμήθηκε η in vitro αντιαθηρογόνος δράση μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου, προκαλούμενη από ιόντα Cu2+. Τέλος, σε Πλάσμα ανθρώπου Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) ελέγχθηκε η αντιθρομβωτική δράση των δειγμάτων, μέσω μέτρησης της αναστολής του θρομβωτικού λιποειδικού παράγοντα γνωστού ως Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF). Τα εκχυλίσματα και των δύο δειγμάτων γιγάρτων σταφυλιού έδειξαν αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση, με αυτό από τα αλεσμένα γίγαρτα να είναι περισσότερο δραστικό.