Έλεγχος αντιμικροβιακής δραστικότητας επιλεγμένων στελεχών γαλακτικών βακτηρίων έναντι τροφιμογενών βακτηρίων μέσω της μεθόδου διάχυσης από πηγαδάκι : - Ζαβογιάννης, Παναγιώτης-Γεράσιμος; Παπακωνσταντινάκης, Δημήτριος (2016)
Τα γαλακτικά βακτήρια (lactic acid bacteria, LAB) συνιστούν μέρος της αυτόχθονης μικροχλωρίδας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η συχνή παρουσία τους στα τρόφιμα και η συμβολή τους στην υγιή μικροχλωρίδα της επιφάνειας του ανθρώπινου εντερικού βλεννογόνου καθιστά τα περισσότερα γαλακτικά βακτήρια ως ασφαλείς μικροοργανισμούς. Κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους, τα γαλακτικά βακτήρια παράγουν διάφορες αντιμικροβιακές ενώσεις οι οποίες με την σειρά τους είναι ικανές να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών, μεταξύ των οποίων τροφιμογενή αλλοιογόνα και παθογόνα βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον. Τέτοιες ενώσεις είναι κυρίως οι βακτηριοσίνες, τα οργανικά οξέα (π.χ. γαλακτικό οξύ), το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2), το διακετύλιο, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), η ακεταλδεϋδη, αλλά και κάποιες επιφανειοδραστικές ενώσεις. Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ο έλεγχος της αντιμικροβιακής δραστικότητας 32 επιλεγμένων στελεχών γαλακτικών βακτηρίων που είχαν προηγουμένως απομονωθεί από παραδοσιακά τυριά της Λήμνου (καλαθάκι, μελίχλωρο), έναντι έξι τροφιμογενών βακτηρίων (Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fluorescens, Lactobacillus sakei και Lactococcus Lactis). Για την επίτευξη του στόχου χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος διάχυσης από πηγαδάκι (agar well diffusion assay). Τα αποτελέσματα φανέρωσαν 5 στελέχη των γαλακτικών βακτηρίων που παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση έναντι του μικροοργανισμού δείκτη Lactobacillus sakei και αφού προηγουμένως είχαν καλλιεργηθεί σε θρεπτικό ζωμό αποβουτυρωμένου γάλακτος. Στους υπόλοιπους 5 μικροοργανισμούς δείκτες (L. monocytogenes, S. enterica, S. aureus, P. fluorescens και L. Lactis) τα γαλακτικά βακτήρια δεν εμφάνισαν ανασταλτική δράση, είτε καλλιεργήθηκαν σε αυτό το ζωμό, είτε σε MRS broth. Περαιτέρω μεταχειρίσεις των ελεύθερων κυττάρων υπερκειμένων αυτών των 5 στελεχών με ένζυμα (καταλάση, πρωτεάση και θρυψίνη) φανέρωσαν ότι η αντιμικροβιακή τους δράση πιθανώς οφειλόταν σε πρωτεϊνικής φύσεως ουσίες (όπως τις βακτηριοσίνες).