Μελέτη μικροβιακών αλληλεπιδράσεων που συναντώνται μέσα σε μεικτές βιο-υμενικές κοινότητες σχηματισθέντες από τη Salmonella Typhimurium και στελέχη της αυτόχθονης μικροχλωρίδας φυτικών ιστών πάνω σε επιφάνεια ανοξείδωτου χάλυβα : - Λαζάρου, Μαρία (2017)
To εντεροπαθογόνο βακτήριο Salmonella spp. εντοπίζεται σε φυλλώδη λαχανικά, τόσο στην επιφάνεια των φύλλων, είτε στους εσωτερικούς ιστούς, όπου εισέρχεται μέσω του αρδευτικού νερού είτε διά μέσου πληγών είτε άλλων ανοιγμάτων, όπως τα στομάτια. Η παρουσία του μικροοργανισμού στα φυλλώδη λαχανικά ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της ικανότητας σχηματισμού βιο-υμενίου σε επιφάνεια ανοξείδωτου χάλυβα α) από το στέλεχος Salmonella Τyphimurium μεμονωμένα, β) από ένα στέλεχος S. Τyphimurium παρουσία μικροοργανισμών που είχαν απομονωθεί από την αυτόχθονη μικροχλωρίδα φυτικών ιστών ρόκας και σπανακιού και, γ) από κάθε έναν απομονωμένο μικροοργανισμό που εντοπίστηκε στους ίδιους φυτικούς ιστούς. Για το σκοπό αυτό, επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα εμβολιάστηκαν με καλλιέργεια καθενός από τους απομονωμένους μικροοργανισμούς, με καλλιέργεια του στελέχους S. Typhimurium, καθώς και μικτή καλλιέργεια S. Typhimurium και καθενός από τους απομονωμένους μικροοργανισμούς. Σε όλες τις μεταχειρήσεις ακολούθησε επώαση για 144 ώρες στους 15ο C . Για την ποσοτικοποίηση των βιο-υμενικών πληθυσμών χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος στροβιλισμού των επιφανειών μαζί με γυάλινα σφαιρίδια (glass bead vortexing) και καλλιέργειας των κυττάρων σε στερεό θρεπτικό υλικό, ενώ ο θρεπτικός ζωμός τρυπτόνης σόγιας (TSB) χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη της κυτταρικής ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των απομονωμένων μικροοργανισμών παρουσίασε ικανότητα σχηματισμού βιο-υμενίου στην πρότυπη επιφάνεια χάλυβα. Η παρουσία των μικροοργανισμών της αυτόχθονης μικροχλωρίδας επηρέασε σε άλλες περιπτώσεις θετικά και σε άλλες αρνητικά την ικανότητα του στελέχους S. Τyphimurium να παράγει βιο-υμένιο στην πρότυπη επιφάνεια χάλυβα.