In vitro ανάπτυξη βιοϋμενίου από το τροφιμογενές παθογόνο βακτήριο Salmonella Typhimurium πάνω σε πρότυπες επιφάνειες πολυστυρενίου και ανοξείδωτου χάλυβα παρουσία μορίων-σημάτων διακυτταρικής επικοινωνίας : - Γεωργομάνου, Αλίκη (2017)
Αυτή η μελέτη είχε σκοπό την αξιολόγηση της επίδρασης των AHLs που παράγονται από το ψυχρότροφο αλλοιογόνο βακτήριο Hafnia alvei στην ικανότητα σχηματισμού βιοϋμενίου από το παθογόνο βακτήριο Salmonella enterica ορότυπος Τyphimurium πάνω σε δύο αβιοτικά υποστρώματα. Για το σκοπό αυτό, η S. Typhimurium αφέθηκε να σχηματίσει βιοϋμένιο πάνω σε επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα (SS) και πολυστυρενίου (PS) για 12, 24 και 48 ώρες, είτε απουσία, είτε παρουσία (50% v/v) υπερκείμενου κυτταρικής καλλιέργειας απαλλαγμένου κυττάρων (cell free culture supernatant, CFCS) της Η. alvei. Tα μέσα ανάπτυξης που χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των βιοϋμενίων βασίστηκαν σε θρεπτικό ζωμό τρυπτόνης σόγιας (Τryptone Soy Broth, TSB), ο οποίος περιείχε επίσης CFCS είτε της Η. alvei 718 που παράγει AHLs, είτε ενός μεταλλαγμένου στελέχους H.alvei που δεν είχε την ικανότητα να παράγει AHLs. Σε όλες τις συνθήκες ελήφθη μέριμνα οι ζωμοί να περίεχουν τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών TSB, ενώ το pH τους είχε πάντοτε ρυθμιστεί στο 6,5. Ο σχηματισμός βιοϋμενίων στις επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα (SS) αξιολογήθηκε με την κυτταρική αποκόλληση και απαρίθμηση αποικιών σε τρυβλία, ενώ η δοκιμή κρυσταλλικού ιώδους χρησιμοποιήθηκε για να ποσοτικοποιήσει τα βιοϋμένια πάνω στις επιφάνειες πολυστυρενίου (PS).