Ανάπτυξη ειδικής μεθοδολογίας PCR υψηλής ευαισθησίας και χαμηλού κόστους για την ανίχνευση του παθογόνου στελέχους O157:H7 (O157) της Escherichia coli σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης : - Καρμίρη, Ναταλία (2017)
Από όλους τους παρασιτικούς μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην φύση, είναι μερικά είδη που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες. Ένα από τα αυτά είναι και το στέλεχος O157:H7 του βακτηρίου Escherichia coli. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, διότι παράγει τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγική κολίτιδα, ενώ σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (που βρίσκονται δηλαδή σε ανοσοκαταστολή, όπως είναι μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι), μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές μια από τις οποίες, είναι η πρόκληση αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου στον ξενιστή, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεδομένου ότι οι τρόποι αντιμετώπισης της μόλυνσης περιορίζονται σε χορήγηση ουσιών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τα οποία υποχωρούν μόνα τους μετά από μερικές ημέρες, ενώ τα θέματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει είναι αρκετά σοβαρά, τίθεται ζήτημα πρόληψης των μολύνσεων στα τρόφιμα. Αυτή είναι και η προσπάθεια που παρατίθεται εδώ, να βρεθεί μια μέθοδος με μεγάλη ευαισθησία, ώστε να γίνεται αντιληπτή η μόλυνση των τροφίμων όσο το δυνατόν νωρίτερα και να αποφεύγεται η αγορά μολυσμένων τροφίμων, από τον καταναλωτή. Η προσπάθεια αυτή βασίστηκε στην μέθοδο της PCR και σε δυνατές επεμβάσεις στην φάση της υβριδοποίησης των εκκινητών στο DNA, ώστε να καταστεί περισσότερο ευαίσθητη μέθοδος από αυτήν της συνήθους μεθόδου PCR.