Απολύμανση πλαγκτονικών και βιο-υμενικών κυττάρων Staphylococcus aureus με αντιμικροβιακά φυσικής προέλευσης και σύγκριση της δράσης αυτών με συμβατικά : - Βέτας, Δημήτριος (2017)
Ο παθογόνος μικροοργανισμός Staphylococcus aureus μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο και τροφιμογενείς δηλητηριάσεις. Ο σχηματισμός βιο-υμενίου του S. aureus σε περιβάλλοντα επεξεργασίας τροφίμων είναι μια πιθανή πηγή της μόλυνσης των τροφίμων που μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση ασθενειών. Αυτή η μελέτη διερεύνησε τις πιθανές αντιβακτηριακές δράσεις των αιθέριων ελαίων φασκόμηλου (Salvia officinalis) και δυόσμου (Mentha spicata) έναντι τόσο των πλαγκτονικών όσο και των βιο-υμενικών κυττάρων S. aureus. Για το σκοπό αυτό, αρχικά προσδιορίστηκαν οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις (MICs) των δύο ελαίων εναντίον των πλαγκτονικών κυττάρων δύο τροφιμογενών στελεχών S. aureus (DFSN_B26, DFSN-B37), και ακολούθως προσδιορίστηκε η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MBIC) του κάθε μείγματος έναντι του σχηματισμού βιο-υμενίου ενός εκ των δύο στελεχών (εκείνου που είχε βρεθεί να σχηματίζει ισχυρό βιο-υμένιο, DFSN_B26). Στη συνέχεια, προσδιορίστηκε η απολυμαντική δράση των δύο ελαίων έναντι ήδη προσχηματισμών βιο-υμενίων του στελέχους DFSN_B26. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν 5 διαφορετικές συγκεντρώσεις για το κάθε έλαιο (5%, 7,5%, 10%, 12,5%, 15%), οι οποίες αφέθηκαν να δράσουν για 6 λεπτά. Επίσης για την απολύμανση χρησιμοποιήθηκε και το συνηθισμένο χημικό απολυμαντικό υποχλωριώδες νάτριο (NaOCl) σε 5 συγκεντρώσεις (0,75%, 1%, 1,5%, 2%, 2,5%). Παράλληλα, το κάθε έλαιο (σε συγκέντρωση 5%) αφέθηκε να δράσει μαζί με το NaOCl ώστε να εξακριβωθεί πιθανή συνεργιστική δράση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δυο αιθέρια έλαια παρουσιάζουν MIC ίση με 1,25%. Όσον αφορά το αιθέριο έλαιο φασκόμηλο παρουσίασε MBIC ίση με 1,25% και το αιθέριο έλαιο δυόσμος ίση με 0,63%. Είναι ενδιαφέρον ότι, το αιθέριο έλαιο δυόσμος σε συγκέντρωση 0,63% προκάλεσε αναστολή του σχηματισμού βιο-υμενίου, παρόλο που στην ίδια συγκέντρωση τα πλαγκτονικά κύτταρα αναπτύσσονταν δίχως πρόβλημα. Αντιθέτως, η εφαρμογή των δύο αιθέριων ελαίων στο 1/8 με 1/16 των MIC τους αύξησε περαιτέρω τον σχηματισμό βιο-υμενίου. Τα δύο αιθέρια έλαια και το NaOCl ήταν αναποτελεσματικά έναντι προσχηματισμένων βιο-υμενίων (<2 λογαριθμικές μειώσεις). Σε γενικές γραμμές, η συνδυασμένη χρήση τους δεν ενίσχυσε την θανατική δράση τους έναντι βιο-υμενικών κυττάρων, τα οποία ήταν πολύ πιο ανθεκτικά στο NaOCl σε σύγκριση με τα πλαγκτονικά. Όλα αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όταν τα εν λόγω φυτοχημικά από τα αιθέρια έλαια σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του σχηματισμό βιο-υμενίου.