Καινοφανή φυσικά εύτηκτα μίγματα με βάση τη γλυκερόλη: αποδοτικότητα στην υποβοηθούμενη με υπερήχους εκχύλιση αντιοξειδωτικών πολυφαινολών από αγροδιατροφικά απόβλητα : - Μάλλιου, Βασιλική (2017)
Αγροδιατροφικά απόβλητα που βρίσκονται σε αφθονία συμπεριλαμβανομένων φλοιών λεμονιού, φύλλων ελιάς, στερεών υπολειμμάτων κρεμμυδιών, ερυθρών στέμφυλών, πίτουρου σίτου και στερών υπολειμμάτων καφέ φίλτρου χρησιμοποιήθηκαν για να εξεταστεί η αποδοτικότητα μερικών καινοτόμων φυσικών, εύτηκτων μιγμάτων με βάση τη γλυκερόλη σε σχέση με την εκχύλιση πολυφαινολικών ουσιών. Οι εκχυλίσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν υποβοηθούμενες με υπερήχους και τα εύτηκτα μίγματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως 90% (v/v) υδατικά διαλύματα ήταν η γλυκερόλη: χλωρίδιο χολίνης, η γλυκερόλη; οξικό νάτριο και η γλυκερόλη: οξικό καλιονάτριο: νερό σε μοριακές αναλογίες 3:1, 3:1 και 5:1:4. Τα δύο τελευταία μίγματα αναφέρονται για πρώτη φορά. Επίσης το νερό και το 60% υδατικό διάλυμα αιθανόλης χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν απέδειξαν ότι η γλυκερόλη: χλωρίδιο χολίνης παρουσίασε απόδοση ίση ή υψηλότερη αυτές της υδατικής αιθανόλης, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε το ίδιο και για τη γλυκερόλη: οξικό νάτριο. Γενικά η γλυκερόλη: οξικό καλιονάτριο: νερό εκδήλωσε χαμηλότερη απόδοση στην εκχύλιση πολυφαινολών. Τα δεδομένα επίσης υπέδειξαν ότι τα εκχυλίσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες εμφάνισαν και υψηλότερη ενέργεια απόσβεσης ελευθέρων ριζών και αναγωγικής ισχύος. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ερμηνεύτηκαν με βάση εικασίες που σχετίζονται με την πολικότητα των εύτηκτων μιγμάτων.